UE va recunoaște Covid-ul drept „boală profesională”. Mai exact, statele membre, reprezentanții lucrătorilor și ai angajatorilor, reuniți în comitetul consultativ al UE pentru securitate și sănătate în muncă (CCSS), au ajuns la un acord privind recunoașterea Covid-19 ca boală profesională în sectoarele de asistență socio-sanitară și asistenţă la domiciliu.

Anunțul a fost făcut de Comisia Europeană.

„Comisia își va actualiza recomandarea privind bolile profesionale pentru a promova recunoașterea Covid-19 ca boală profesională de către toate statele membre”, a declarat comisarul pentru muncă, Nicolas Schmit, citat de La Stampa.

Recunoașterea Covid-ului ca boală profesională, într-un context de pandemie, trebuie extinsă și la sectoarele în care există activități mai mari cu un risc stabilit de infecție.

Care sunt drepturile recunoașterii COVID ca boală profesională

Obiectivul recunoașterii – a precizat Comisia Europeană – este ca statele membre să își adapteze legislația națională în conformitate cu recomandarea actualizată.

Odată Covid-19 recunoscut ca boală profesională în statele membre, pot fi recunoscute drepturi specifice în temeiul reglementărilor naționale, cum ar fi dreptul la compensare, în favoarea lucrătorilor din sectoarele relevante care au contractat boala la locul de muncă.

În context, trebuie spus că Europa riscă o creștere semnificativă a infectărilor cu Covid-19 în următoarele săptămâni, după ce noi subvariante Omicron au fost declarate „variante de îngrijorare”. Noile subvariante de îngrijorare sunt BA.4 și BA.5. Acestea au fost detectate pentru prima dată în Africa de Sud, în ianuarie și februarie, și au dus la o nouă creștere a infectărilor, potrivit Independent.

Pericol de creștere semnificativă a infectărilor cu Covid-19

Ele au devenit variantele dominante în Africa de Sud, a anunțat Centrul European pentru Controlul Bolilor (ECDC). Subvarianta BA.2 este dominantă în Irlanda, deși cazurile sunt în scădere.

Euronews a trecut în revistă cele mai noi subvariante ale Omicron care dau motive de îngrijorare experților în sănătate. Practic, aceste subvariante prezintă diferite mutații în proteina Spike care permite virusului să infecteze celulele. Din păcate pentru creierul nostru obosit, cei care denumesc aceste noi subvariante par să-și fi pierdut inspirația, așa că acum ne confruntăm cu un amestec de litere și cifre: BA.1, BA.2, BA.3, BA.4 și BA.5. Există, de asemenea, forme recombinante care amestecă mai multe subvariante Omicron, cum ar fi XE care reprezintă o combinație între BA.1 și BA.2.

Organizația Mondială a Sănătății spune că urmărește îndeaproape toate variantele SARS-CoV-2, știute sau care încă nu și-au făcut apariția. Asta pentru că virusul „circulă la un nivel foarte intens”, a declarat Maria Van Kerkhove, responsabila programului COVID-19 din cadrul OMS.

Și în România cazurile de COVID continuă să își facă simțită prezența. Ministerul Sănătății a informat duminică că, în ultimele 24 de ore au fost raportate 192 de cazuri noi de coronavirus, cu 128 mai puține față de sâmbătă. Totodată, o persoană a murit din cauza bolii.