Până acum, România, Ungaria, Portugalia, Grecia, Cipru, Croația, Germania, Polonia, Irlanda și Luxemburg nu au transpus integral normele europene privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile.

Amintim faptul că termenul limită pentru transpunerea directivei respective în dreptul intern a fost 30 iunie 2021.

În iulie 2021, Comisia Europeană a trimis o scrisoare de punere în întârziere tuturor statelor respective.

„Până în prezent, Croația, Germania, Ungaria, Polonia, Portugalia și România nu au reușit să furnizeze Comisiei informații clare și precise cu privire la dispozițiile naționale care transpun fiecare dispoziție a directivei, iar Ciprul, Grecia, Irlanda și Luxemburgul au notificat doar parțial măsurile naționale de transpunere a directivei”, scrie într-un comunicat de presă emis de Comisia Europeană.

România are la dispoziție două luni pentru a se conforma obligației europene

În prezent, statele respective au la dispoziție două luni pentru a se conforma obligației de transpunere și pentru a notifica Comisia Europeană. Altfel, CE poate decide să sesizeze Curtea de Justiție a Uniunii Europene cu privire la aceste cazuri.

Menționăm faptul că Directiva europeană privind energia din surse regenerabile oferă cadrul juridic pentru dezvoltarea energiei din surse regenerabile în sectorul energiei electrice, al încălzirii și răcirii și al transporturilor din Uniunea Europeană.

Aceasta stabilește instituirea unui obiectiv obligatoriu la nivelul blocului comunitar pentru 2030 privind atingerea unei ponderi de cel puțin 32% a energiei regenerabile.

În plus, aceasta include măsuri de asigurare a faptului că sprijinul pentru energia regenerabilă este rentabil, plus măsuri de simplificare a procedurilor administrative pentru proiectele privind energia electrică din surse regenerabile.

UE urmărește creșterea energiei regenerabilă

În prezent, Comisia Europeană propune o ţintă ridicată la ponderea energiei din surse regenerabile în UE, de 45% până în 2030, faţă de propunerea actuală de 40%.

Astfel că Uniunea Europeană îşi va dubla capacitatea de energie regenerabilă la 1.236 gigawaţi (GW) până în 2030, cu ajutorul legislaţiei care va permite permise simple de un an pentru proiectele de energie solară şi energie eoliană.

În plus, UE propune introducerea treptată a obligativităţii dotării clădirilor noi cu panouri solare.

Un alt obiectiv important va fi reducerea consumului de energie electrică al UE cu 13% până în 2030 faţă de nivelul aşteptat, înlocuind propunerea actuală ce prevede o reducere de 9%.