Invazia pornită de Rusia, principalul furnizor de gaze al Europei, a împins prețurile deja ridicate ale energiei la cote record și a transmis Uniunii Europene semnale privind reducerea dependenței de combustibilii fosili rusești prin creșterea importurilor din alte țări și prin extinderea mai rapidă a energiei regenerabile, transmite Reuters.

Țările UE nu sunt obligate să participe la acest nou sistem

Liderii țărilor UE au aprobat, în cadrul unui summit desfășurat luna trecută, achiziționarea comună de gaze, lucru pe care unii membri, printre care Spania și Grecia, îl solicitaseră pentru a oferi un tampon împotriva unor potențiale întreruperi ale aprovizionării. Rusia furnizează în prezent 40% din necesarul de gaz al UE.

Platforma nou-formată de reprezentanți ai Comisiei Europene și ai țărilor UE s-a reunit joi și va pune în comun cererile țărilor și va coordona discuțiile cu principalii furnizori de gaze și GNL.

Sistemul este voluntar, iar țările nu sunt obligate să participe la el. Obiectivul este de a utiliza influența UE, ca cel mai mare cumpărător de gaze din lume, pentru a atrage aprovizionarea „la prețuri stabile care să reflecte previzibilitatea și dimensiunea pieței comune a UE”, a transmis Comisia într-o declarație.

Prețurile gazelor au explodat în Europa după invazia din Ucraina

Prețurile europene la gaze naturale au crescut la niveluri record după ce Rusia a lansat ceea ce numește o „operațiune militară specială” în Ucraina, iar analiștii au avertizat că dacă Europa se grăbește să cumpere volume mari de GNL din alte țări decât cele rusești, țările mai sărace s-ar putea confrunta cu dificultăți în a-și asigura aprovizionarea de care au nevoie.

UE s-a angajat să renunțe la combustibilii din Rusia până în 2027 și va dezvălui în luna mai un plan detaliat în acest sens.

În prezent, depozitele de gaz ale UE sunt pline în proporție de 26%. Țările negociază o lege care să le impună să umple depozitele la cel puțin 90% din capacitate până la 1 noiembrie în fiecare an, începând cu 2023, și la 80% în acest an, dar unele state fiind preocupate de modul în care vor împărți costurile aferente.

Comisia a declarat că platforma va sprijini, de asemenea, cumpărarea de hidrogen, în condițiile în care Uniunea Europeană încearcă să treacă în viitor de la gazele fosile la gaze cu emisii reduse de dioxid de carbon pentru a-și îndeplini obiectivele în materie de schimbări climatice.