Ucraina susține că exporturile sale de produse agricole nu au afectat Europa

Miercuri, un oficial ucrainean a declarat că exporturile de produse agricole din Ucraina prin Europa de Est nu au avut un impact negativ asupra acestor piețe. Asta, în ciuda protestelor fermierilor. Mai mult, reluarea livrărilor prin Marea Neagră ar trebui să contribuie la atenuarea îngrijorărilor acestora. Conform declarațiilor transmise de Reuters.

Statele vecine Ucrainei, cum ar fi Polonia, Slovacia, Ungaria, România și Bulgaria, au exprimat nemulțumiri. Că influxul de produse agricole ucrainene a perturbat echilibrul piețelor lor. Ceea ce a condus la proteste din partea fermierilor și transportatorilor.

Taras Kacika, adjunctul ministrului ucrainean al economiei și reprezentantul comercial al Kievului, a recunoscut că creșterea bruscă a exporturilor prin Europa de Est, ca urmare a întreruperii livrărilor tradiționale prin porturile din Marea Neagră din cauza invaziei rusești, a generat îngrijorări și critici cu privire la conformitatea produselor ucrainene cu standardele UE în domeniul securității alimentare.

„Pentru noi asta e ciudat, pentru că credem că la niciun produs nu îi scoatem pe fermierii europeni de pe pieţele lor locale”, le-a spus Taras Kacika jurnaliştilor cu care s-a întâlnit la Bruxelles.

În urmă cu două săptămâni, Comisia Europeană a propus măsuri pentru a limita exporturile Ucrainei de carne de pasăre, ouă și zahăr, și a sugerat posibile restricții temporare și pentru alte produse agricole, inclusiv cerealele. Aceste propuneri ale Executivului comunitar necesită aprobarea guvernelor statelor membre UE și a Parlamentului European.

Exporturile prin Marea Neagră au revenit la normal

Taras Kacika a menționat că exporturile Ucrainei prin porturile de la Marea Neagră au revenit la normal. După ce în august 2023 a fost stabilit un coridor alternativ. În primele șase luni de la implementarea acestui coridor, Ucraina a exportat 14,3 milioane de tone de produse agricole. Iar livrările din luna ianuarie 2024 s-au apropiat de nivelul înregistrat înainte de izbucnirea conflictului.

„Noi credem că problema cerealelor şi mărfurilor este rezolvată cu Polonia”, a spus Taras Kacika.

Oficialul ucrainean a subliniat că Uniunea Europeană trebuie să avanseze dincolo de liberalizarea temporară a comerțului în anii 2025 sau 2026 și să își convingă fermierii și politicienii că nu mai este necesar să existe tarife și cote.

„Ceea ce trebuie să facem este să ne asigurăm că toată lumea este conştientă că respectăm regulile UE în domeniul producţiei”, a spus Kacika, exprimându-şi speranţa că o soluţie va fi găsită până la finalul acestui an.