'Băncile nu au dreptul de a achiziţiona valută pentru clienţii lor până la data de 27 februarie' a anunţat Banca Naţională a Ucrainei într-un comunicat de presă, după ce zilele trecute instituţia a restricţionat mişcările de capital. De asemenea, la câteva ore după ce a impus interdicţia, Banca centrală s-a oferit să cumpere dolari la un curs de 21,7 hryvna, ceea ce înseamnă că orice va fi forţat să vândă dolari va primi cu 30% mai puţin decât cursul pieţei.

Premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk a criticat decizia Băncii centrale care în opinia sa va avea 'efecte foarte negative pentru economia Ucrainei, echilibrul sistemului financiar şi cursul de schimb'. În plus, Iaţeniuk a acuzat banca centrală că a luat această decizie fără a se consulta cu guvernul, premierul precizând că a aflat de pe Internet de decizia Băncii centrale.

Măsura vine la o zi după ce hryvna ucraineană s-a depreciat cu peste 11%, din cauza tensiunilor politice şi a conflictului cu separatiştii pro-ruşi din estul ţării. De la începutul anului şi până în prezent moneda ucraineană s-a depreciat cu peste 40%, iar această depreciere creşte costurile cu importurile energetice precum şi povara datoriei în condiţiile în care Guvernul de la Kiev vrea să ajungă la un acord de restructurare a datoriilor cu creditorii externi.

Economia Ucrainei s-a depreciat cu 7,5% în 2014 şi o nouă contracţie de 5% este aşteptată în acest an. La începutul acestei luni, Fondul Monetar Internaţional a anunţat că va acorda Ucrainei un nou împrumut de 17,5 miliarde de dolari, parte dintr-un pachet mai amplu în valoare de 40 de miliarde de dolari de care ar putea beneficia Ucraina în următorii patru ani.

AGERPRES