Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a declarat în cadrul ședinței Consiliului de Securitate de la Munchen că țara sa va primi avioane.

De asemenea, el a spus că este doar o chestiune de timp și de procedură până când acestea chiar vor ajunge în Ucraina.

”Va fi nevoie de mai mult timp decât a fost la tancuri. Înțelegem acest lucru. Cu toate acestea, chiar tipul de logică și modului în care evoluează situația ne va duce pe toți la decizia privind avioanele”, spune acesta.

Mai mult, el spune că Regatul Unit ar urma să joace un rol important în această chestiune.

Ministrul ucrainean de Externe a comentat ajutorul pe care Marea Britanie l-a trimis Ucrainei, subliniind că această țară este ”cu adevărat angajată”. Tot el a mai spus că, ”după ce se va dubla ajutorul, dacă este nevoie, Marea Britanie îl va tripla”.

Securitatea pe termen lung a Ucrainei trebuie să fie asigurată acum

Prim-ministrul Rishi Sunak i-a îndemnat pe liderii mondiali să trimită acum Ucrainei cele mai avansate arme, pentru a-i asigura viitorul pe termen lung.

Vorbind la Conferința de Securitate de la München, dl Sunak a declarat că aliații trebuie să ofere țării „capacități avansate, la standarde NATO”.

El a spus că acum este momentul să „dublăm” sprijinul militar.

Pe tot parcursul conferinței, aliații Ucrainei au reiterat argumentele în favoarea apărării țării.

Întâlnirea de trei zile pentru a discuta despre securitatea globală, care are loc în Germania cu câteva zile înainte de prima aniversare a invaziei Rusiei, va reprezenta un test cheie al sprijinului occidental pentru Kiev, în timp ce ambele părți implicate în război se pregătesc pentru ofensivele de primăvară.

Aliații Ucrainei încearcă să își demonstreze hotărârea, încercând să convingă guvernul rus că nu vor renunța și nu vor ceda, chiar dacă costul în „sânge și comori” va crește în lunile următoare, pe măsură ce ambele părți lansează noi campanii militare.

Majoritatea celor care participă la conferință – de la șefi de stat și miniștri la diplomați și spioni – sunt din Europa sau din SUA, inclusiv vicepreședintele american Kamala Harris și aproape 30 de șefi de guvern europeni. Niciun oficial rus nu a fost invitat.

Ce arme ajung în Ucraina

Membrii NATO s-au angajat să trimită mai multe muniții în Ucraina, pentru a se asigura că forțele sale armate nu rămân fără muniție.

SUA, Marea Britanie și Germania trimit, de asemenea, tancuri, iar Germania permite altor țări occidentale să trimită tancuri de fabricație germană din flotele lor.

Cu toate acestea, nicio țară NATO nu a acceptat încă cererile Ucrainei de a trimite avioane de luptă.

  • Tancuri Leopard 2
  • Tancuri Challenger 2
  • Tancuri T-72M1
  • Tancuri M1 Abrams
  • Vehicule de luptă
  • Sistemul S-300
  • Rachete Starstreak
  • Rachete HIMARS
  • Obuziere
  • Arme anti-tanc
  • Drone