Ucraina vrea să ajungă, în termen de o săptămână, la un nou acord cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), pentru un pachet financiar de 19 miliarde de dolari, a afirmat vicepremierul Sergei Tigipko, după ce înţelegerea anterioară de 16 miliarde de dolari a fost suspendată.

„Cred că ne putem aştepta la un nou program în termen de o săptămână, după încheierea misiunii FMI”, a spus Tigipko, aflat în vizită la Moscova.

Misiunea Fondului a sosit în Ucraina la 21 iunie şi ar urma să încheie discuţiile cu autorităţile de la Kiev până la 2 iulie. Ucraina a cerut FMI 19 miliarde de dolari.

Instituţia financiară internaţională a suspendat anul trecut programul de 16,4 miliarde de dolari derulat cu Ucraina, după ce fostul preşedinte Viktor Iuşcenko şi-a încălcat angajamentul de a promova austeritatea bugetară.

Negocierile cu FMI pentru un nou acord, necesar finaţării deficitului bugetar şi trimiterii unui semnal pozitiv investitorilor, s-au prelungit, experţii Fondului cerând guvernului obiective mai ambiţioase de reducere a cheltuielilor bugetare.
Guvernul estimează pentru 2010 un deficit bugetar de 5,3% din PIB.

SURSA: Mediafax