Rusia a blocat de la declanşarea invaziei porturile ucrainene şi a ameninţat apoi  că va trata toate vapoarele ca potenţiale ţinte militare, după ce s-a retras, în 17 iulie, din acordul mediat de ONU pentru exportul cerealelor via Marea Neagră.

În acest context, Ucraina a anunţat „un coridor umanitar” care înaintează de-a lungul liniei de coastă de lângă România şi Bulgaria, conform Reuters.

Ucraina a luat în considerare folosirea noului său coridor de export de la Marea Neagră

Așadar, Ucraina a luat în considerare folosirea noului său coridor de export pe timp de război de la Marea Neagră pentru livrările de cereale, după ce săptămâna trecută o navă de marfă sub pavilionul Hong Kong-ului a reuşit să plece din portul ucrainean Odesa, potrivit unui anunț făcut de Denys Marchuk, adjunctul şefului Consiliului Agrar.

„Doar un singur vas comercial a reuşit să treacă până acum, demonstrând necesitatea de a căuta rute alternative. Ar trebui să existe potenţiale deplasări ale încă 7-8 vapoare…atunci poate în viitor aceste rute alternative vor deveni un coridor pentru navele care transportă cereale şi plante oleaginoase”, a declarat Denys Marchuk.

Publicaţia Financial Times a anunţat că autorităţile de la Kiev finalizează o schemă cu asigurătorii globali pentru acoperirea riscurilor în cazul navelor care călătoresc spre şi dinspre porturile ucrainene de la Marea Neagră.

Pentru a atrage proprietarii de nave către porturile ucrainene bombardate de ruşi, Marchuk a declarat că Ucraina a alocat deja 20 miliarde de hrivne, respectiv 547 milioane de dolari, pentru asigurarea navelor.

„Nu toţi proprietarii de nave vor avea curaj să folosească vasele într-un mediu nesigur”, a completat oficialul de la Consiliul Agrar.

Premierul Ucrainei a cerut în continuare sprijinul României, Bulgariei şi celorlalte ţări membre ale NATO

Amintim că premierul Ucrainei s-a aflat vineri, 18 august, într-o vizită la București. În cadrul evenimentului, Denys Shmyhal a subliniat că ruşii „sunt piraţi în Marea Neagră” și „testează capacităţile NATO” în regiune.

„Din păcate, ruşii sunt piraţi în Marea Neagră şi testează capacităţile NATO şi unitatea NATO în Marea Neagră. De altfel, distrugerea acestei iniţiative de la Marea Neagră pentru exportul de grâne din Ucraina duce la destabilizare în Africa şi în regiuni din Orientul Mijlociu şi Asia”, a declarat Denys Shmyhal la Digi 24.

De asemenea, acesta a susținut că Rusia folosește mâncarea ca armă. În acest context, subliniază oficialul de la Kiev, trebuie să fim „foarte uniţi şi să protejăm acest coridor pentru transportul grânelor prin Marea Neagră”.