Ucraina a recunoscut suveranitatea Republicii Cecene Icikeria

O rezoluţie în acest sens a fost adoptată marţi, 18 octombrie 2022, 287 de deputați ucraineni fiind supuși la vot, potrivit parlamentarului Iaroslav Jelezniak. Documentul adoptat de Parlamentul de la Kiev condamnă genocidul comis împotriva poporului cecen și recunoaște, totodată, suveranitatea Republicii Cecene Icikeria, considerată a fi „teritoriu ocupat temporar de Rusia ca urmare a agresiunii armate comise cu încălcarea Cartei ONU”.

Icikeria este o entitate statală autoproclamată care a apărut după prăbușirea Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste (URSS). Președinții Icikeriei au fost Djohar Dudaev, Aslan Mashadov și Doku Umarov. Toți au fost uciși, iar republica respectivă a fost lichidată după încorporarea forțată în cadrul Rusiei, eveniment care a avut loc în anul 2000, relatează agenția de presă RBC.

„Republica Cecenă Icikeria” este denumirea folosită de autoritățile cecene separatiste, care luptă pentru independența Ceceniei.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a făcut, recent, un apel către Caucaz, Siberia și alte popoare indigene din Rusia să lupte împotriva mobilizării parțiale a rezerviștilor ruși. Potrivit spuselor sale, cecenii, ingușii, osetinii, cerchezii și cei din Daghestan nu trebuie să moară în „războiul josnic și rușinos al Rusiei”.

Au început protestele în Republica Cecenia

Vă amintim că în Cecenia (o regiune a Federației Ruse, cu statul de republică) au izbucnit schimburi de focuri între protestatari și susținătorii regimului politic condus de Vladimir Putin, ceea ce alimentează temerile legate de apariția unui război civil în Cecenia.

Potrivit Daily Star, nu toți cecenii susțin războiul. Zece protestatari au fost implicați sâmbătă într-un schimb de focuri „masiv” cu membri armatei private a lui Ramza Kadîrov (liderul Ceceniei), după ce acesta a declarat că va trimite alți 70.000 de soldați să lupte pe câmpul de luptă din Ucraina, alături de armata rusă. Protestatarii ar fi deschis focul cu arme automate și lansatoare de grenade înainte de a fugi de la locul atacului: o pădure de lângă satul Samashki. În prezent, se desfășoară o operațiune „la scară largă” pentru a-i găsi pe cei zece rebeli.

Satul Samashki a fost scena unui masacru în timpul primului război cecen, purtat la mijlocul anilor 1990 de către separatiștii ceceni împotriva Federației Ruse pentru independența Ceceniei. 100 de civili au murit atunci, conform unui raport al Comisiei Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului.