Ermotti, în vârstă de 51 de ani, îi succede lui Oswald Gruebel, care și-a încheiat mandatul după doi ani și jumătate în urma unor tranzacții neautorizate care au de sistemul de control al băncii și care probabil vor conduce la pierderi pentru trimestrul al treilea.
Președintele consiliului de administrație al UBS Kaspar Villiger a anunțat schimbările de managemnet ieri, după întâlnirea boardului în Singapore.
Noul CEO al UBS are sarcina de a accelera revizuirea menită să reducă nivelul capitalului alocat pentru banca de investiții, concomitent cu sporirea pe partea de administrare a averilor, într-un efort de stabiliza veniturile și de a sprijini profitul. Ermotti, care a lucrat la Merrill Lynch timp de 18 ani și s-a alăturat UniCredit SpA în aprilie, va conduce banca în “vremuri dificile”, a spus Villiger.
“Experiența sa în piețe este fundamentală pentru a-și îndeplini cu succes misiunea”, a spus Alessandro Profumo, fost CEO al UniCredit. “Per ansamblu, el cunoaște domeniul băncilor de investiții foarte bine”.
Reducerea riscului pe investment banking nu este neapărat necesar să afecteze câștigurile, a spus Ermotti într-o conferință telefonică de ieri, adăugând că e prea devreme pentru a evalua cât de mare va fi impactul pierderilor din tranzacționare asupra posturilor sau salariilor.
Acțiunile UBS s-au depreciat cu 7,2% pe bursa elvețiană după anunțul privind tranzacțiile în pierdere, ducând astfel scăderea din acest an la 34%. Aceasta este comparabilă cu căderea de 37% a indexului Bloomberg pentru sectorul bancar și al serviciilor financiare, care include 46 de companii.