Unul dintre angajamentele guvernarii actuale viza reducerea cotei TVA la 9%, i cazul bunurilor de larg consum: alimente (piine, lapte, carne), energie electrica, gaze naturale, lemne de foc, carbuni, pentru populatie. Conform programului de guvernare, masura urma sa fie compensata prin majorarea cotei TVA la produse de lux si care nu sunt de stricta necesitate pentru populatie.
Aprobata de unii, contestata de altii, subventionarea TVA ar avea rolul sa atenueze efectele unor scumpiri i lant, care au prabusit cererea. Deja producatorii de carne au anuntat noi scumpiri, dupa cele cauzate de majorarea costurilor cu carburantii.
„Preturile la carne si preparate din carne vor creste cu aproximativ 10% i perioada imediat urmatoare, ca urmare a dezechilibrelor dintre cerere si oferta si a reducerii efectivelor de animale”, anunta, itr-un comunicat, Asociatia Romina a Carnii (ARC).
Prin acest avertisment, producatorii de alimente tin sa informeze cabinetul Nastase ca, daca nu-si va respecta promisiunea, preturile la produsele de baza vor exploda. Or, ponderea lor medie i cosul zilnic bate spre procente igrijoratoare: 68-70%.
Departe de a ieftini marfa, scaderea cu 10 procente a cotei TVA ar avea mai curind rolul de a mentine macar la un ritm rezonabil cresterea lor. in acest fel, se spera i stimularea, macar i mica masura, a cererii. „Pentru agentii economici, reintroducerea cotei reduse va sprijini derularea activitatii, ca urmare a deblocarii de lichiditati. Pe de alta parte, o cota redusa la vinzarea produselor i conditiile unei cote normale la achizitionarea lor va genera o taxa pe valoare adaugata de rambursat care se recupereaza, conform legislatiei actuale, din trei i trei luni. Luind i considerare efectele inflatiei si procedura greoaie de rambursare a TVA (asa cum practica arata), cistigul agentului economic nu este atit de mare precum pare la prima vedere.
Ajustarea pretului final va tine de aceste elemente. Din punctul de vedere al consumatorului final, cota redusa ar trebui, totusi, sa se concretizeze itr-un avantaj”, considera Mihaela Mitroi, Senior Tax Manager PricewaterhouseCoopers.
Reamintim ca TVA la alimente si-a pierdut cota redusa de 11% chiar la iceputul anului trecut, cind taxa a fost uniformizata la 19%. Contestata la vremea respectiva, masura cabinetului Isarescu nu a avut efecteul scontat: icasarile TVA la bugetul de stat sunt tot pipernicite. Ramine de vazut daca politica de relaxare fiscala pe care noul cabinet o promite cu atita larghete nu va fi si ea aplicata tot dupa… buget.