În 2011, Turcia şi compania rusă Rosatom au semnat un acord pentru a construi şi opera o centrală nucleară cu patru unităţi, prima centrală nucleară din Turcia, în provincia Mersin de pe coasta Mării Mediterană.

De asemenea, Turcia intenţionează să construiască împreună cu un consorţiu franco-japonez o a doua centrală nucleară în apropiere de portul Sinop de pe coasta Mării Negre.

'Vrem să demarăm lucrările la centrala de la Akkuyu în lunile martie sau aprilie', a declarat Taner Yildiz, într-o conferinţă de presă.

Potrivit lui Yildiz, viitoarea centrală va necesita o investiţie de 22 de miliarde de dolari.

În timp ce lucrările la fundaţia centralei nucleare de la Akkuyu vor începe în 2015, construcţia celor patru reactoare nu va demara mai devreme de 2016. Centrala ar urma să devină operaţională în 2020, iar capacitatea maximă va fi atinsă în 2013, cu ocazia aniversării a 100 de ani de la înfiinţarea statului turc modern.

În prezent, Turcia se bazează în principal pe combustibili fosili, de genul gaze naturale şi petrol, care asigură aproape jumătate din producţia de electricitate şi costă până la 60 de miliarde de dolari pe an.

Piaţa energetică din Turcia pare a fi una dintre cele mai promiţătoare pieţe din Europa. Consumul de electricitate a crescut cu 5%, până la 242 miliarde kilowaţi oră în 2012, iar prognozele privind creşterea cererii de electricitate sunt devansate doar de cele ale Chinei. Pentru a face faţă cererii, Turcia are nevoie să instaleze anual capacităţi de 3.500 MW.

AGERPRES