Turcii nu renunţă la bateriile de rachete din Rusia: Continuăm să punem în aplicare decizia iniţială

Preşedintele Agenţiei Guvernamentale pentru Industrii de Apărare (SSB), Ismail Demir, a explicat faptul că Turcia așteaptă alte două bateriile comandate.

„Continuăm să punem în aplicare decizia iniţială. Acesta a fost întotdeauna un proiect unic. Nu căutăm să generăm altele”, a declarat Ismail Demir la postul de televiziune TRT, subliind faptul că Guvernul de la Ankara se străduiește să păstreze bune relații cu Rusia.

În prezent, Turcia urmărește să îşi modernizeze forţele aeriene, după ce a fost scoasă din programul de avioane de vânătoare americane F-35.

„Noi am fi putut deja primi a doua tranşă, însă unii parametri ai proiectului implică o cooperare tehnologică şi condiţii de coproducţie. Pentru că acest tip de negociere ia timp, şi livrarea sistemului se prelungeşte”, a completat Ismail Demir, fără a oferii detalii suplimentare.

Amintim faptul că Turcia s-a implicat activ în negocierile de pace dintre Ucraina și Rusia. Recent, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a avut o discuție telefonică cu Vladimir Putin.

Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdogan, discuție telefonică despre războiul din Ucraina

Vladimir Putin și președintele turc Recep Tayyip Erdogan au avut o discuție telefonică despre situația actuală de pe frontul de luptă din Ucraina, organizarea coridoarelor umanitare pentru cetățenii ucraineni, situația actuală din Mariupol și dezvoltarea relațiilor bilaterale dintre Rusia și Turcia.

„Acest oraș a fost eliberat și nu există operațiuni militare acolo”, i-a răspuns Vladimir Putin lui Recep Tayyip Erdogan, când l-a întrebat despre situația actuală din orașul-port Mariupol, relatează agenția de presă Interfax.

„În ceea ce privește militarii ucraineni și militanții batalioanelor naționaliste blocați pe teritoriul uzinei Azovstal, autoritățile de la Kiev ar trebui să-și asume responsabilitatea politică și, ghidate de considerații umane, să le ordone să depună armele”, a completat președintele rus.

„Prizonierilor de război li se garantează viața, îngrijirea medicală și tratamentul în conformitate cu normele legale internaționale”, a explicat Vladimir Putin.

„Liderii au convenit asupra coordonării continue între ministerele apărării din cele două țări în scopul ieșirii în siguranță a navelor turcești din porturile Mării Negre printr-un coridor maritim umanitar organizat de partea rusă.

Au fost luate în considerare problemele dezvoltării relațiilor bilaterale, inclusiv în domeniul traficului aerian şi al turismului. S-a exprimat o satisfacție deosebită pentru creșterea cooperării comerciale şi economice”, scrie în comunicatul de presă transmis de Kremlin.