Potrivit Reuters, mulţi dintre cei bănuiţi că ar fi adepţi ai clericului musulman Fethullah Gulen, care trăieşte în exil în SUA, sunt militari activi. Totodată, autorităţile din Turcia susţin că Gulen este organizatorul loviturii de stat eşuate din 2016, informează agerpres.

Din ultimul val de mandate de arestare, 110 vizează persoane căutate în provincia Izmir. Printre acestea se numără 16 piloţi, mai mulţi colonei şi locotenenţi-colonei din 26 de provincii, precizează canalul de ştiri de televiziune TRT Haber. Au fost deja reţinuţi 89 de suspecţi.

În același timp, o operaţiune separată a fost declanşată pentru găsirea altor 57 de susţinători ai lui Gulen, în 15 provincii, semnalează agenţia de presă de stat Anadolu.

Poliția nu oferă informații

În acest context, din păcate, Reuters nu a reuşit să obţină alte comentarii de la purtătorii de cuvânt ai poliţiei.

După puciul ratat de acum patru ani, în Turcia au fost arestaţi preventiv 80.000 de suspecţi, iar peste 20.000 de militari au fost daţi afară din forţele armate. Susţinători ai drepturilor omului şi aliaţii occidentali ai Turciei au criticat amploarea represiunii, acuzând guvernul de la Ankara că profită de ocazie ca pretext pentru înăbuşirea disidenţei.

Autorităţile turce au respins acuzaţiile, afirmând că măsurile sunt necesare pentru securitatea naţională.