În declaraţia privind Oruç Reis care a acostat în Antalya, ministrul de externe, Mevlüt Çavuşoğlu, a declarat că nu a fost emisă o notificare NAVTEX pentru că această navă se află în revizie.

Ministrul Çavuşoğlu, care a participat la un program tv live, a afirmat că Grecia acţionează sub complexul unei ţări mici.

Vor fi impuse sancţiuni Turciei?

Precizând că sancţiunile au fost solicitate de Franţa, Grecia şi Ciprul grecesc, ministrul Çavuşoğlu a spus:

„Nu aştept adoptarea de sancţiuni la /reuniunea din/ 24-25 septembrie, dar se poate. Şi în trecut s-au întâmplat astfel de lucruri. Noi am hotărât să nu-i mai oprim pe migranţii care doresc să plece în Europa şi hotărârea este în vigoare.”

„Ţara care are încredere în ea stă la masa negocierilor”

Ministrul de externe, Mevlüt Çavuşoğlu, a declarat că preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, nu este un politician corect şi a adăugat: „Pe măsură ce noi am arătat situaţia, ţările membre UE au început să ne dea dreptate. Dacă nu se renunţă la harta de la Sevilla, tensiunea nu se va atenua. Ţările care au încredere în ele se aşează la masa negocierilor fără condiţii prealabile. Două ţări vecine pot avea întâlniri directe. Dar dacă insistă cu condiţiile prealabile, vom apela şi noi la astfel de condiţii.”, arată publicația turcă Aksam.

„Susţinem un armistiţiu durabil în Libia”

Subliniind că paşii făcuţi sunt împotriva acordurilor internaţionale, Çavuşoğlu a spus: „De ce Pompeo nu întreabă şi partea turcă ‘Ce solicitări aveţi?”’. Activităţile noastre sunt un răspuns pentru axa răului din faţa noastră. Comunitatea internaţională şi Libia ne sunt foarte datori. Susţinem o pace durabilă. Şi în interior, şi în exterior, se depun eforturi pentru a scăpa de Haftar.”

„Atunci când arăt această hartă, ţările sunt şocate”

Çavuşoğlu a precizat că atunci când arată harta de la Sevilla, ţările sunt şocate:

„Spun că ei nu mai văzuseră această hartă. Pe măsură ce le-am expus situaţia, ţările membre UE au început să ne dea dreptate. Două ţări vecine pot avea întâlniri directe. Declaraţiile premierului Greciei sunt pozitive, moderate. Dar dacă insistă cu condiţiile prealabile, vom apela şi noi la astfel de condiţii. Ne putem întâlni şi înainte de îndeplinirea precondiţiilor, le vom îndeplini după întrevedere. Atâta timp cât Grecia nu renunţă la harta de la Sevilla şi nu va respecta platoul continental al Turciei, tensiunea nu se va atenua.”