„E vineri seara, nu știu cine este interesat de educație după o săptămână de muncă și având în vedere că temele pe agenda publică sunt cu totul altele. Totuși, dacă suntem în situația să avem un candidat la funcția de președinte cu grave lacune la captolul limba română, e și din cauza faptului că nu facem nimic pentru educație. Azi e Vocea României, e meciul României și discursul ăsta este lung. Dacă decideți să vă uitați și rezonați în vreun fel cu el, nu uitați că am lansat o petiție pe care o puteți semna”, a scris Tudor Chirilă pe Facebook.

În petiția demarată de Chirilă, se cere parlamentarilor să recunoască în fața cetățenilor că suntem într-o situație extrem de gravă în ceea ce privește educația.

„Așezați-vă la masă împreună cu consilierii pe probleme de educație și elaborați o viziune unitară, comună, multianuală, pe care s-o implementați prin măsuri executive și legislative. Depolitizați educația și începeți să construiți împreună un nou sistem care să pună cu adevărat în centrul său elevul. Profesorii trebuie să aibă libertatea, dar și competențele de a lua decizii pentru dezvoltarea echilibrată a elevilor/studenților în spiritul valorilor desprinse din bunele practici educaționale”, se spune în document.

Semnatarii petiției solicită elaborarea și semnarea unui acord politic (și nu de fațadă), pentru formularea unei viziuni unice și implementarea reformei educaționale inspirată de modele educaționale performante, altfel riscăm să devenim un popor fără identitate.