O „etapă importantă” a alegerilor prezidențiale din 3 noiembrie a fost depășită duminică, 26 iulie, cursa pentru Casa Albă intrând „pe ultimele sale o sută de zile”, constată „Wall Street Journal”.

În vreme ce mai multe sondaje publicate cu ocazia acestei date simbolice îl dădeau devansat de concurentul lui democrat, Joe Biden, Donald Trump s-a dorit încrezător.

Într-un mesaj pe Twitter, președintele a evocat „entuziasmul” care domnește în tabăra sa, mai puternic decât în „orice altă campanie din istoria marii noastre țări, chiar mai mult decât în 2016”. „Majoritatea tăcută va vorbi pe 3 noiembrie”, a promis el.

“În mare dificultate”

Duminică dimineață, canalul CNN îl dădea pe Joe Biden în frunte în trei state “cheie” câștigate de Trump în 2016.

Astfel, Biden conducea în Arizona (49% din intențiile de vot pentru candidatul democrat față da 45% pentru cel republican) și în Michigan (52% față de 40%).

Procente care arată clar că “președintele este în mare dificultate, pentru că americanii îi dau note sub medie în ce privește (gestionarea) pandemiei”, comentează un jurnalist prezentându-le pe ecran.

O altă cifră rea: cu trei luni înainte de scrutin, “80% din americani estimează că țară merge într-o direcție greșită”, potrivit unui sondaj Associated Press-NORC Center publicat tot duminică și reluat de Axios, “mai mult decât în orice alt moment al președinției dlui Trump”.

În această perioadă, doar “32%” din persoanele care au răspuns sunt favorabile gestionării pandemiei de către Donald Trump și “38% declară că economia este sănătoasă, față de 67% în ianuarie”. Ocupantul Biroului Oval “se confruntă cu puternici curenți opuși”, decripteaza Axios.

“Sondajele recente i-au dat vești încurajatoare lui Joe Biden”, mai arată “Wall Street Journal”. “Potrivit mediei sondajelor naționale publicate de site-ul Real Clear Politics, dl Biden îl devansează pe dl Trump cu aproape nouă puncte”.

”Este diferența cea mai importantă în acest stadiu al ciclului electoral pentru un candidat de la campania de realegere (victorioasă) a președintelui Clinton în 1996”, notează articolul. Și avansul lui Biden față de Trump a fost “excepțional de important și stabil”.

O campanie “unică”

Cât credit trebuie dat acestor diferențe în sondaje? “Multe lucruri s-ar putea schimba” până la vot, avertizează “USA Today”. “Tradițional”, explică ziarul, mai multe “momente cheie” îi influențează pe alegători: “convenția fiecărui partid, dezbaterile dintre cei doi candidați la președinție și, foarte probabil, posibila surpriză din octombrie”.

Dar această campanie “este unică în măsura în care țara este și sub influența pandemiei și a tulburărilor care au urmat după moartea lui George Floyd”.

Având în vedere acest ultim punct, “decizia de a trimite agenți federali” ca răspuns la manifestațiile, unele violente, care continuă după două luni în orașele din țară “nu este cea mai bună a acestui președinte”, estimează un fost consilier al lui Bill Clinton într-un articol publicat de “The Hill”, notează COURRIER INTERNATIONAL.

“Trump încearcă în mod clar să se poziționeze ca un candidat al legii și ordinii. […] În trecut, republicanii, și în special Richard Nixon, au reușit să transmită un mesaj” similar, adresându-se “majorității tăcute”.

Dar Donald Trump trimițând agenți federali fără acordul primarilor, acest “mesaj de divizare” ar putea “să se întoarcă împotriva lui” la alegeri “dacă este perceput ca un factor de agravare și instabilitate”.

“Potrivit unui sondaj realizat săptămâna trecută”, amintește consilierul, “47% dintre americani dezaprobă abordarea de către el a criminalității, în vreme ce 38% o aprobă”.