După adevăratul scandal iscat în spaţiul public pe tema şefilor din Poliţie care s-ar fi întâlnit cu rudele interlopului Emi Pian în miez de noapte, chiar înainte de înmormântarea acestui, Inspectoratul General al Poliţiei Române vine cu o serie de clarificări, pentru lămurirea situaţiei.

“Poliția Română a procedat legal, corect, conform tuturor normelor în vigoare, care nu sunt aplicate în cazuri de criză doar în țara noastră, ci și pe plan internațional. În orice situație de această natură, analizezi și pui în aplicare soluția cea mai eficientă, astfel încât să primeze protejarea vieții și integrității persoanelor. Nu o spunem doar noi, ca să ne scuzăm sau justificăm acțiunea, ci o spun experții în managementul crizelor, conform regulilor de tactică polițienească și culegere de informații, ce se aplică și-n alte state cu experiență în managementul acestui gen de evenimente.

O să reamintim că acest eveniment a fost analizat, din două perspective: limitarea răspândirii noului coronavirus, respectiv,  și foarte important, împiedicarea producerii unor acte de violență, de natură să afecteze grav ordinea publică”, se arată în comunicatul Poliţiei.

Este amintit şi cazul intens comentat al nunţii verişoarei Simonei Halep, care a fost oprită de poliţişti, pe când la Bucureşti, în zilele de după moartea liderului Duduienilor, s-ar fi acţionat mult mai relaxat.

“Au fost destule persoane care au spus că polițiștii au intervenit și au oprit o nuntă în Constanța, iar în cazul din București „le-au permis interlopilor o organizare deșănțată”, desfășurată pe durata mai multor zile.

Nici asta nu am explicat suficient, așa că aducem acum la cunoștința opiniei publice faptul că am aplicat sancțiuni și într-un caz și în celălalt, pentru încălcarea normelor în vigoare. Astfel, printre alte măsuri, în București s-au aplicat peste 250 de sancțiuni, înmormântarea respectând în desfășurare normele legale. A fost interzisă inclusiv distribuirea celor 500 de pachete, reușind astfel să nu se creeze vreun  focar de coronavirus în aceea zonă”, mai transmite IGPR.

Trebuia să-i cunoaşteţi! De ce nu i-aţi arestat din timp?

Poliţia explică în detaliu şi de ce persoanele implicate în scandalul ce a dus la moartea lui Emi Pian nu se aflau deja după gratii, dacă s-ar ştii despre ele că sunt infractori.

“Clanurile nu au apărut în acest an. De-a lungul timpului au fost organizate ample operațiuni de destructurare a acestora, iar liderii lor principali, uneori chiar aparținând unor generații consecutive, au fost închiși în penitenciare în mod repetat (familia Duduianu este la a treia generație în penitenciar, unii dintre ei condamnați a treia oară).

Evenimentul care a generat dezbaterea publică actuală a avut loc ca urmare a unui conflict spontan între mai  multe persoane, unele dintre ele fiind dovedite cu activități infracționale sau provenind din familii cunoscute ca având activități în mediul infracțional.

Și aici cetățenii de buna credință pot  adresa, pe bună dreptate, întrebări de genul: „de ce nu i-ați arestat, știați de ei sau trebuia să–i cunoașteți; au existat informații pe surse și se știa că în acea casă se joacă barbut de mai mult timp; ce-ați făcut?”

Putem răspunde că aceste aspecte fac obiectul unor verificări curente și ale unor anchete în curs, drept care va mai dura până când vom da un răspuns fundamentat pe probe, iar acesta va fi comunicat public și asumat de către cei care fac aceste verificări.

Ce putem spune acum este că acest eveniment nedorit a scos în evidență  un aspect deficitar al organizării noastre actuale: Plecarea din rândurile noastre a unui număr mare de profesioniști, a celor care cunosc în mod sofisticat munca de poliție din teren,  oameni care impuneau respect și teamă în rândul infractorilor, poate genera sincope în momentele operative. Acest lucru îl cunoaștem și încercăm remedierea operativă în fiecare situație de criză care apare”, se mai arată în comunicatul de presă al Poliţiei.

Cât despre motivele pentru care şeful Poliţiei Române a fost nevoit să se implice personal în rezolvarea situaţiei: “Am ajuns azi să discutăm de ce șeful Poliției Române a coborât în stradă să rezolve problema, tocmai pentru că în acel moment a fost singura soluție operativă eficientă, pe românește, nu am avut altă soluție care să garanteze succesul operațiunii. Trist, dar adevărat. (în mod concret, chestorul Vasilescu era în  concediu timp de 5 zile, a fost rechemat urgent și a rezolvat problema în 5 ore, și oricum șeful Poliției Române nu era la prima lui „excursie în teren” de la preluarea mandatului).  În concluzie, chestorul Vasilescu a fost singurul considerat ca având experiența necesară de a coordona operativ, nici nu s-a ascuns, nu a făcut nimic ilegal, acționând după „litera manualului” de tactică polițienească, pe care trebuie să–l cunoască orice polițist. (în plus, după cum ați observat, echipa operativă a știut tot timpul unde sunt camerele de luat vederi).”

Clarificări despre alte elemente intens comentate în spaţiul public

În final, comunicatul IGPR mai răspunde la câteva întrebări ce circulă în prezent în spaţiul public.

“De ce nu am comunicat public aceste elemente până acum? Tocmai pentru că operațiunile de acest gen ale Poliției Române nu pot fi publice decât la finalul investigațiilor. Orice informație care ar fi apărut în spațiul public ar fi putut compromite cercetările.

De ce nu am comunicat după înmormântare, ci doar în momentul în care au apărut unele imagini? Pentru că operațiunea Poliției nu s-a terminat după înmormântare.

De ce  s-au întâlnit noaptea? Pentru că a fost un element surpriză. S-a ales o oră târzie astfel încât să nu existe posibilitatea ca  această informație să  fie diseminată rapid la toți cei care si-au anunțat prezența și despre care noi dețineam informații că vor fi prezenți la orele 14.00.

De ce nu au fost chemați membri familiei la discuții în sediul Poliției? Pentru că s-ar fi creat un dezavantaj tactic, aceștia putând refuza să se prezinte. (în general, aceste persoane sunt aduse la Poliție cu mandate de aducere!)

Trebuie să–și dea demisia chestorul Vasilescu? Credem că argumentația prezentată de noi mai sus oferă în mod implicit și răspunsul: șeful Poliției Române și-a făcut datoria în mod eficient, rezolvând o problemă complicată, conform regulilor scrise sau cutumiale ale instituției noastre.”