Marcel Ciolacu dă asigurări că va fi dezvoltată Via Transilvanica

Premierul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit vineri, 27 octombrie 2023, cu reprezentanții asociației Tășuleasca Social. El caută soluții noi prin care să fie dezvoltat și pus în valoare Via Transilvanica, primul traseu turistic pedestru de lungă distanță din România.

Marcel Ciolacu vrea ca Via Transilvanica „să devină un motor de regenerare și de dezvoltare economică pentru cele peste 400 de sate și cătune pe care le traversează”. De aceea, Guvernul României va iniția curând un proiect de lege pentru administrarea Via Transilvanica.

„M-am întâlnit astăzi cu Alin Ușeriu și Marcel Iureș, reprezentanții Asociației Tășuleasa Social, pentru a găsi – împreună! – cele mai bune soluții prin care #ViaTransilvanica, primul traseu turistic pedestru de lungă distanță din România, să poată fi dezvoltat și pus în valoare.

Destinat exclusiv drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare, cu o distanță de 1.400 de km, Via Transilvanica traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin. Îmi doresc ca Via Transilvanica să devină un motor de regenerare și de dezvoltare economică pentru cele peste 400 de sate și cătune pe care le traversează, localități care și-au păstrat nealterate patrimoniul natural, arhitectura și tradițiile.

Iar, pentru aceasta, Guvernul va iniția un proiect de lege cu privire la instituirea și administrarea acestui nou tip de traseu turistic, traversarea anumitor tipuri de zone cu regim special și modalități de control pentru menținerea specificului traseului. Pentru a putea ”Cumpăra românește!” pe Via Transilvanica!”, a scris, vineri, Marcel Ciolacu pe contul lui de Facebook.

Despre Via Transilvanica

Via Transilvanica este un proiect al asociației Tășuleasa Social, ONG cu sediul în pasul Tihuța, județul Bistrița-Năsăud.  Via Transilvanica a adunat principalele valori ale organizației: voluntariatul, grija față de natură și comunitatea. Astfel, a devenit cel mai grandios proiect Tășuleasa Social.

„Drumul care unește” este un proiect social, prin care comunități întregi care se aflau pe cale de dispariție, primesc un nou sens și o posibilitate de dezvoltare economică printr-un tip de turism făcut în tihnă (…) se mulțumește cu lucruri de bază și știe să aprecieze valoarea produselor locale (…)

Proiectul Via Transilvanica a fost inițiat în anul 2018, anul sărbătoririi a 100 de ani de la Marea Unire de la Alba Iulia. A venit ca răspuns al organizației respective, la nevoia de a avea un proiect național care să fie cu adevărat despre unire. Așa s-a născut conceptul “drumul care unește”. Via Transilvanica unește nu doar zece județe prin care trece, dar și întreaga diversitate etnică, culturală, istorică sau geografică a Transilvaniei.

Via Transilvanica
SURSA FOTO: www.viatransilvanica.com