Totuşi, a adăugat olandezul, va fi „mai ieftin și mai puțin greu decât dacă nu facem nimic”. „Nimeni nu poate pretinde că nu va costa nimic și că se va face fără dificultăți. Dar (…) sunt convins că se poate face într-o manieră socială corectă”.

Comisarul responsabil de Acordul Verde (sau „Pactul Verde”) a vorbit cu Camera prin videoconferință, apărând viziunea Comisiei von der Leyen în fața reprezentanților guvernului federal, regiunilor și comunităților. Este esențial ca parlamentele de la toate nivelurile să susțină, cât mai aproape posibil de populație, ambiția unei UE „neutre” la carbon în 2050 și necesitatea de a acționa fără întârziere pentru a accelera tranziția în toate domeniile economiei, a subliniat el. Unele părți și-au exprimat îngrijorarea cu privire la costurile unei astfel de tranziții, dar calculul se face rapid, a dat asigurări olandezul: dacă nu se face nimic și încălzirea depășește 1,5°C, „costurile vor deveni astronomice”, se arată în publicația belgiană La Libre Belgique.

În ce domenii trebuie să se acționeze imediat

Potrivit comisarului european, se remarcă trei domenii, „în care trebuie să acționăm foarte urgent și puternic, printre altele în Belgia„: construcții/locuințe, transporturi și agricultură. „În aceste trei sectoare, costul promite să devină ‘picant’, a arătat studiul nostru”, asigură el. În același timp, atunci când analizăm costurile și beneficiile, „costurile pentru industrie sunt mari, dar gestionabile”.

Olandezul se bazează pe studiul de impact pe care executivul european l-a comandat înainte de a propune, luna trecută, să crească la -55% (faţă de -40% în prezent) obiectivul UE pentru 2030 de reducere a gazelor cu efect de seră în comparație cu 1990.

Acesta ar fi un pas pe care UE și-l propune, pe drumul spre neutralitate în 2050. În faţa acestor cifre, ONG-urile susțin că, în realitate, cifrele ar trebui să vizeze -65% până în 2030 pentru a avea șanse să îndeplinească obiectivele Acordului de la Paris, iar Parlamentul European a propus săptămâna trecută stabilirea pragului la -60%.

-55% este un „obiectiv realist”, a insistat Frans Timmermans. „Am fi pe drumul cel bun și acest lucru ar corespunde unei abordări proporționale în comparație cu restul lumii”. Nu ar folosi la nimic să fim prea departe în avans, când UE este responsabilă pentru „9% din emisiile globale” de gaze cu efect de seră, estimează el. „Trebuie să ne asigurăm că restul lumii nu renunță”.

Miercuri, Comisia își va continua propunerile de punere în aplicare pe deplin a Acordului verde: printre altele, își va publica „strategia de renovare”, precum și o analiză a strategiei climatice pe termen lung (2050) a fiecărei țări. Această strategie este complementară planurilor naționale energo-climatice (PNEC), care vizau anul 2030. Belgia, „cu porturile sale, poziția sa de lider mondial în economia circulară și gestionarea deșeurilor”, nu își poate permite să rateze trenul tranziției, un potențial important furnizor de locuri de muncă, a avertizat comisarul european.