Este simbolul unui nou indice care în timpuri rele creşte, iar în cele bune continuă să crească. Am văzut această evoluţie în ultimele două săptămâni, când pieţele au avut mini-crashul din 6 mai vina a fost dată pe sistemele de trading de parcă totul ar fi fost roz în acele momente. După pachetul de „salvare” totul reapare în culori pastel, de parcă piaţa s-ar afla la începutul unei pieţe bull cu caracter secular. Este fals, periculos şi cu siguranţă, acest confort va duce la al doilea val de pierderi pentru cei care tranzacţionează futures pe iHOPE.

Realitatea se află mai aproape şi ia forma indicelui BET-C care măsoară evoluţia acţiunilor la BVB, cu excepţia SIF-urilor. Cum arată piaţa românească în ansamblu? Graficul Ichimoku prezintă o rezistenţă extrem de puternică sub forma unui nor foarte gros în următoarele 20 de zile. Traducerea este simplă: piaţa românească nu are nicio şansă în acest interval să atace vechiul high din aprilie. Prezenţa unui nor foarte subţire către sfârşitul perioadei de 26 de zile care se prefigurează pe acest grafic anunţă un trend puternic, fără o indicaţie clară asupra direcţiei trendului.

0-51883-foto.jpgRelative Strength Index (RSI) poate oferi câteva indicii privind paşii următori din evoluţia BET-C. Atâta timp cât valoarea nu trece în mod decisiv deasupra valorii de 40, indicele rămâne în teritoriu bearish. Observăm o primă rezistenţă R1 chiar la această valoare, care coincide cu linia de trend descendent aplicată RSI. Trecerea deasupra ei va anunţa următorul segment ascendent cu rezistenţă evidentă la marginea inferioară a norului. Următoarea etapă va fi atingerea rezistenţei R2 care va coincide cu prezenţa indicelui în interiorul norului (evoluţie confuză).

Pentru a obţine indicaţii mai precise asupra următorului obiectiv de preţ, aplicăm retragerile Fibonacci segmentului descendent aprilie-mai 2010. Valoarea de 50% (3.315) este cea mai importantă şi reprezintă un target realist pe terment scurt pentru BET-C.

În concluzie, piaţa românească are potenţial limitat de creştere pentru următoarea lună de tranzacţionare. Acest lucru este susţinut de prezenţa unui nor foarte gros şi de rezistenţe greu de depăşit în cazul indicatorului RSI. Păcat că piaţa românească nu oferă posibilitatea de a vinde opţiuni de tip Call la aceste nivele de rezistenţă, s-ar face bani.

Dar păcatele pieţei româneşti sunt mult mai mari şi ţin în primul rând de tranzacţionarea indicelui iHOPE.

Dan Valcu, CFTe https://ta.educofin.com