tranzactii se pot realiza la Sibiu de cativa ani, doar in ultima perioada s-a vazut un interes mai mare din partea investitorilor. Piata bursiera a inregistrat o crestere sustinuta in prima jumatate a anului, ceea ce i-a facut pe multi sa se gandeasca si chiar sa demareze o investitie in actiuni. Incepand cu luna august, Bursa a cunoscut o usoara corectie a preturilor actiunilor listate, ceea ce, pentru cei care au ales sa investeasca in luna iulie s-a transformat in pierderi. Totusi, acestea puteau fi evitate daca investitorii isi acopereau riscul prin efectuarea unor tranzactii la termen la Bursa Monetar Financiara si de Marfuri Sibiu. Pe aceasta piata pot fi tranzactionate contracte futures pe cele mai lichide actiuni la Bursa de Valori Bucuresti: cele cinci societati de investitii financiare, Petrom, Banca Transilvania si Banca Romana pentru Dezvoltare, Azomures, Oltchim, Rulmentul Brasov si Antibiotice.
Ce este un contract futures?
Contractul futures este o obligatie asumata de a cumpara/vinde un anumit activ (monetar, financiar, marfa), la o anumita data in viitor, la pretul stabilit in momentul incheierii tranzactiei. Specific acestuia, toate elementele, cu exceptia pretului, sunt standardizate: unitatea de tranzactionare (in cazul nostru lei), cotatia (lei/atiune), pasul (un leu), limita de oscilatie zilnica (intre 150 si 3.500 de pasi), marjele de risc (intre 200 si 4.500 pasi), scadenta (ultima zi lucratoare a lunilor martie, iunie si septembrie si ultima zi de tranzactionare a BVB in decembrie), lichidarea la scadenta (se face prin plata in lei a diferentelor dintre valoarea contractului si 1.000 x cursurile actiunilor de inchidere comunicate de BVB in ultima zi de valabilitate a contractelor respective).
Unde se pot tranzactiona?
Pentru a tranzactiona contracte futures, un investitor trebuie, mai intai, sa isi deschida un cont la o societate de brokeraj activa in ringul bursei din Sibiu. In functie de numarul contractelor tranzactionate in luna august, principalele societati de brokeraj sunt Vanguard Bucuresti, Broker Cluj, Estinvest Focsani, Trend Bacau, Orizont Vest Oradea, Romintrade Brasov. Suma minima necesara deschiderii unui cont de investitii difera de la o societate la alta: trei milioane de lei, cinci milioane de lei si chiar zero lei, iar comisionul perceput este, in cele mai mute cazuri, de 10.000 lei/contract, cu exceptia contractelor cu actiuni BRD, unde comisionul este de 30.000 lei/contract.
Avantajele tranzactiilor futures cu actiuni
Tranzactiile cu instrumente derivate aduc numeroase avantaje celor care le realizeaza. Spre deosebire de tranzactiile la BVB, pe piata futures nu este necesara cumpararea/vanzarea efectiva a actiunilor, ci se pune garantie o suma de bani numita marja, care este stabilita de catre Bursa si este specifica fiecarui tip de contract in parte. Astfel, pentru un contract (care are marimea de 1.000 de actiuni) pe actiunile SIF 1, este necesar doar un milion de lei marja (1.000 de actiuni x 1.000 pasi), spre deosebire de peste opt milioane de lei cat ar fi necesar sa fie cumparate 1.000 de actiuni SIF 1 la BVB. Pe langa suma redusa care trebuie imobilizata, tranzactiile futures cu actiuni au efect de levier superior, in sensul ca la sume de ordinul a 10% din cele imobilizate la BVB, pentru aceleasi numar de actiuni profiturile sunt de zece ori mai mari in piata la termen pentru aceeasi fluctuatie de pret. Atentie, aceleasi marimi se aplica si in cazul pierderilor!
Cum se acopera riscul?
Investitorii de la Bursa se supun riscului variatiei defavorabile a pretului pentru actiunile din portofoliu. Pentru a se proteja, investitorul poate sa apeleze la o tranzactie futures si sa ia o pozitie de aceeasi valoare, dar de sens opus celei din piata spot. Sa presupunem ca un investitor a cumparat de la BVB 10.000 actiuni SIF 1 la pretul de 8.000 lei si intentioneaza ca peste sase luni de zile sa obtina un profit de 20%. Astfel, investitorul va trebui sa vanda, in aceeasi zi, zece contracte pe piata futures la cotatia de 9.600 de puncte cu scadenta la sase luni. In cazul in care si-a gasit contrapartea pentru scadenta si la pretul dorit, investitorul este sigur ca va avea asigurat randamentul estimat. In cazul in care pretul la BVB a scazut cu 10% in perioada data, investitorul nostru a inregistrat o pierdere pe piata reala de 8.000.000 lei, insa pe piata futures a consemnat un castig de 24.000.000 de lei, astfel ca suma finala este un beneficiu de 16.000.000 lei, ceea ce reprezinta un profit de 20% din suma investita initial.
Evolutia bursei din Sibiu
Din pacate, valoarea tranzactionata la Bursa Monetar Financiara si de Marfuri Sibiu este foarte scazut, iar numarul de contracte incheiate cu suport actiuni este mic. Insa incepand din luna martie, numarul acestora a crescut constant, ajungand la aproape 2.000 de contracte incheiate in luna august. Iulian Panait, consultant de investitii la KTD Invest, considera ca in acest moment sunt putini jucatori importanti la BVB care stiu sa foloseasca contractele futures. „O crestere a valorii tranzactiilor la bursa din Sibiu se va inregistra in momentul in care tot mai multi investitori de la BVB vor fi constienti de avantajul pe care il pot avea utilizand strategii combinate de plasament”, a precizat Panait.