Bursa de la Bucuresti este printre putinele din Europa in care nu se poate lucra cu conturi agregate

In general, societatile de brokeraj ale bancilor vor sa lucreze pe conturi agregate, in timp ce alti brokeri considera conturile individuale mai sigure.




Bursa aspira de mult timp la un loc cu vizibilitate pe piata financiara europeana. Eforturile intreprinse pana acum au diminuat avansul pe care Polonia, Cehia si Ungaria il au fata de noi. Cel putin asa arata datele Bursei. Distanta ramane insa suficient de mare. Apropierea pietei autohtone de cele similare din vecinatate constituie misiunea, recent anuntata, a noului Consiliu de Administratie al Bursei de Valori Bucuresti (BVB). Unii membri vor sa faca schimbari la nivelul emitentilor, altii spera sa aiba o contributie la introducerea pietei in sistemul european de tranzactionare. Mirela Ionescu, membru in consiliu si presedinte al societatii de brokeraj Raiffeisen Capital&Investment, vrea sa includa piata bursiera autohtona in tradingul international prin utilizarea conturilor agregate. Acestea sunt conturi pe numele unui broker si pe care se pot face mai multe tranzactii, fara a se specifica datele personale ale clientului atunci cand are loc transferul de valori mobiliare. “Bursa noastra se afla printre putinele din Europa unde nu exista conturi agregate”, spune Mirela Ionescu. “Iar, cu cat suntem mai diferiti de ceilalti, cu atat vom avea mai putini investitori”.


Ideea introducerii conturilor agregate nu este noua pentru actorii pietei. Subiectul a mai fost discutat, iar opiniile brokerilor au fost diferite. Unii sunt de accord cu existenta conturilor agregate, altii se impotrivesc. In general, societatile de brokeraj ale unor banci sustin ca aceste conturi sunt necesare, mai ales in cazul clientilor straini. Brokerii care nu vad rostul acestui tip de conturi argumenteaza ca nu este nevoie de ele deoarece nu avem o piata dezvoltata, care sa inregistreze un numar mare de investitori. Ei spun, totodata, ca prin utilizarea conturilor agregate se pot face abuzuri la nivelul raportarilor. Asa s-a intamplat pe piata Rasdaq, afirma unii brokeri, cand s-au facut raportari incomplete ale transferurilor de actiuni.


Mirela Ionescu declara insa ca raportarea tranzactiilor pe conturi agregate se va face in back-office, la sfarsitul sedintei de tranzactionare. Astfel, se va respecta regula de baza pentru ca orice tranzactie sa poata avea loc, anume investitorii sa apara in evidente la Depozitarul Central ca proprietari ai valorilor mobiliare. Daca vom avea o legislatie buna, care sa oblige raportarea completa a tranzactiilor si monitorizarea lor stricta, nu vor avea loc distorsiuni atunci cand se fac raportarile, spune Mirela Ionescu. Dar, “pentru acest lucru este nevoie de un efort concertat al actorilor pietei si al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare”.
Directorul de operatiuni al societatii de brokeraj CA IB Securities, Valerian Ionescu, este de parere ca aceste conturi pot fi introduse in baza unui regulament al Bursei, care sa fie aprobat de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare. El considera ca ar trebui permise tranzactiile cu actiuni nedetinute, asa numitele transferuri short-selling, pe conturi agregate. Deocamdata, Bursa nu a facut regulamentul pentru astfel de tranzactii.


Reprezentantul CA IB Securities sustine utilizarea conturilor agregate, deoarece “scurteaza timpul in care se efectueaza tranzactia, ceea ce isi doresc atat brokerii, cat si clientii”. Transferul va fi mai rapid, explica Valerian Ionescu, pentru ca nu se vor mai introduce datele clientului chiar in timpul in care se efectureza tranzactia. “Conturile agregate sunt necesare si pentru brokerii straini, ai caror clienti au custode. In special, fondurile de investitii au, de regula, drept custode banci”, spune directorul de operatiuni al CA IB Securities. Se stie ca, odata cu integrarea Romaniei in UE, pe piata noastra vor putea opera brokeri din alte state, asa cum si brokerii romani vor putea, la randul lor, sa intermedieze tranzactii pe alte piete.


Presedintele BVB, Septimiu Stoica, declara, la randul sau, ca nu se pune problema inlocuirii conturilor individuale cu cele agregate, chiar daca numarul investitorilor va ajunge, in doi-trei ani, la 300.000, asa cum prognozeaza conducerea institutiei. “Conturile individuale sunt mai sigure si vor fi folosite pana cand va ceda suportul tehnic prin care sunt administrate. Pe aceste conturi, fiecare investitor figureaza ca proprietar al actiunilor”, spune Stoica. De altfel, nici propunerea Mirelei Ionescu nu vizeaza inlocuirea conturilor individuale. “Voi incerca sa le introduc ca alternativa la cele individuale, afirma ea. si reprezentantul CA IB Securities este de parere ca folosirea conturilor agregate nu trebuie sa fie obligatorie. Dimpotriva, “pentru a nu avea loc abuzuri, asa cum s-a intamplat pe piata Rasdaq, aceste conturi trebuie utilizate doar pentru anumiti clienti (in nici un caz pentru staff) care isi anunta dinainte intentia de a face tranzactii prin conturi agregate”.
Propunerea de introducere a conturilor agregate nu a fost dezbatuta, deocamdata, de consiliu, deoarece, in prezent, se lucreaza la Codul bursier, Comisia de supraveghere a pietei de capital autorizand Bursa ca operator de piata.



Utilizarea conturilor agregate nu va determina abuzuri daca vom avea o legislatie buna, care sa oblige raportarea completa a tranzactiilor si monitorizarea lor stricta.

Mirela Ionescu,
membru in Consiliul Bursei




Conturile individuale sunt mai sigure si vor fi folosite pana cand va ceda suportul tehnic. Pe aceste conturi, fiecare investitor figureaza ca proprietar al actiunilor.

Septimiu Stoica, presedintele BVB