Amånarea listării Fondului Proprietatea îmbogăţeşte băieţii deştepţi. Cåteva procente bune din acţiunile FP au intrat pe måna investitorilor profesionişti, prin tranzacţii netransparente.

De cånd Guvernul a emis ordonanţa prin care se dă liber la tranzacţiile cu acţiuni la Fondul Proprietatea, piaţa astfel creată a înflorit. Care sunt interesele ce fac ca această piaţă să funcţioneze? Foştii proprietari, în mare parte persoane în vårstă, sunt interesaţi să-şi transforme despăgubirile în lichidităţi, în condiţiile în care listarea la bursă a fondului se prefigurează abia la jumătatea lui 2009. Interesele intermediarilor, pe de altă parte, sunt să obţină cåştiguri din diferenţele de preţ, iar cumpărătorii sunt dispuşi să facă achiziţii atåta vreme cåt merită „efortul şi banii“.

În condiţiile în care tranzacţiile au loc „pe sub tejghea“ – „over the counter“, pentru a folosi un termen deja consacrat pe pieţele financiare internaţionale – adică în afara unei pieţe reglementate, cum este bursa, informaţiile despre cumpărători şi vånzători sunt greu de obţinut, iar ratele de risc şi profit sunt mai mari.

Singurele informaţii „oficiale“ despre piaţa acţiunilor la Fondul Proprietatea sunt scăderea numărului de acţionari – de la un maxim de 3.200 la începutul anului, la 1.891. În condiţiile în care participarea privaţilor a crescut, este clar că există o tendinţă de concentrare a acţionariatului. SIF Muntenia a comunicat bursei două tranzacţii cu acţiuni la Fondul Proprietatea, cu un total de 7,5 milioane de acţiuni (0,05%) achiziţionate la 60% din valoarea nominală. Iar senatorul Ionuţ Popescu, fost ministru de finanţe, deţine aproape 0,1% din acţiuni, potrivit propriei sale declaraţii de avere, titluri pe care afirmă că le-a achiziţionat prin intermediul brokerului personal. De asemenea, la bursa zvonurilor, printre cumpărători figurează şi fondul american de investiţii Elliott Management Corporation, deşi tranzacţia nu a putut fi confirmată de avocaţii fondului.

Banca de investiţii cehă Wood este de asemenea interesată să intermedieze tranzacţii cu acţiuni ale Fondului. „Avem clienţi care şi-au manifestat interesul faţă de Fondul Proprietatea. Ne întreabă care sunt noutăţile şi sunt interesaţi în mod special de piaţa OTC, care pare să se dezvolte repede. Este vorba de clienţi internaţionali care administrează diferite tipuri de active şi care sunt interesaţi să facă tranzacţii în măsura în care piaţa va avea lichiditate“, a declarat, pentru Capital, Bernhard Eiwan, directorul Wood în Romånia.

Avocata Otilia Marcovici a intermediat o tranzacţie de zeci de milioane de euro cu acţiuni Proprietatea, pentru o societate din Cipru. „Iniţial am încercat să abordăm individual deţinătorii de acţiuni. Însă pachetele erau foarte fragmentate, aşa că am apelat la o firmă de brokeraj. Evident, a fost mai costisitor“, spune aceasta.
Preţurile de cumpărare variază între 0,6 lei şi 0,65 lei în analizele băncilor de investiţii. Iar pe piaţa anunţurilor de mică publicitate, intermediarii oferă între 0,2 lei şi 0,6 lei pe acţiune, în funcţie de mărimea pachetului. Cea mai mare achiziţie a fost făcută însă de grupul american Cartesian, care, potrivit Ziarului Financiar, a preluat deja aproape 3% din capitalul Fondului.

Informaţii privilegiate

Publicul larg n-are acces însă la informaţii privind acţionarii Fondului sau volumul tranzacţiilor cu acţiuni, deşi astfel de date există la Depozitarul Central. Reprezentanţii instituţiei susţin că nu pot divulga informaţii despre deţinătorii acţiunilor, deoarece ar încălca clauzele de confidenţialitate din contractul cu Fondul Proprietatea. Iar de la Fondul Proprietatea n-am putut obţine o poziţie oficială. Purtătoarea de cuvånt, Cristina Stihi, se află în Anglia – cu treabă-, iar directorul general, Daniela Lulache, în concediu. În urmă cu un an, Fondul Proprietatea a trecut la categoria „confidenţial“ informaţiile despre acţionari. Şi asta în condiţiile în care în Legea nr. 31 privind societăţile comerciale se arată că „administratorii, respectiv membrii directoratului sau, după caz, entităţile care ţin evidenţa acţionariatului conform prevederilor legale au obligaţia să pună la dispoziţia acţionarilor şi a oricăror alţi solicitanţi informaţii privind structura acţionariatului respectivei societăţi“.

13,5 mld. lei este valoarea portofoliului Fondului Proprietatea. Peste 70% provine din participaţii atractive – la Petrom, Hidroelectrica şi Nuclearelectrica

De unde cumperi actiuni

Acţiunile Fondului Proprietatea se pot cumpăra, pånă la listarea acestuia la bursă, de la foştii proprietari care au fost despăgubiţi.
 
DEPOZITARUL CENTRAL Dacă aveţi noroc, puteţi să-i prindeţi cånd îşi înregistrează deţinerile la Depozitarul Central.
 
INTERNET Cel mai popular loc pentru ofertele de vånzare şi de cumpărare se pare că este forumul de pe site-ul Fondului – www.fondulproprietatea.ro – care abundă în astfel de anunţuri. Găsiţi oferte şi pe site-urile specializate în mica publicitate sau în paginile ziarelor.

INTERMEDIARI Puteţi cumpăra acţiuni şi prin firmele de brokeraj sau de la casele de avocatură implicate în procese de retrocedare.