Goana după SIF-uri a traderilor şi investitorilor a dus la neglijarea evoluţiei titlurilor Transgaz.

Gândirea şi obişnuinţa se schimbă cel mai greu. E nevoie de foarte mult timp pentru ca să schimbi macazul. În fuga nebună după SIF-uri (cine mai ţine socoteala zvonurilor din ultimii doi ani?), traderii şi investitorii au reuşit „marea performanţă“ de a neglija evoluţiile excepţionale ale Transgaz şi nu numai. Sectorul companiilor active în sectorul gazului reprezintă de departe cel mai bun sector al bursei în 2010. Bănci, petrol, construcţii, servicii sunt toate istorie, aparţin trecutului. 2010 este anul gazului!

Evoluţia acţiunilor Transgaz (TGN) este un bun studiu de caz pentru aplicarea analizei tehnice tradiţionale. Charturile Point&Figure sunt folosite de multe decenii pentru studiul trendului şi pun la dispoziţie o informaţie foarte simplă pentru a nu cumpăra sau vinde cu paşi greşiti. Pentru grafic am ales mărimea unei boxe de 2 lei, iar numărul de boxe pentru o întoarcere (reversal) îl stabilim la 3 lei. Observăm că 236 este o valoare de rezistenţă, preţul aflându-se pentru a treia oară la aceasta. Formaţiunea marcată cu TT2 este una extrem de bullish, un triple top cu semnal de intrare la 238. Elementul care adaugă energie pozitivă acestei formaţiuni pe un grafic Point&Figure este succesiunea de higher lows (minime în creştere). Settingul din TT2 este similar cu un triunghi ascendent, dar de durată mai scurtă decât cel cu care suntem obişnuiţi.

Istoria este de multe ori o indicaţie a viitorului. Privind acelaşi grafic în trecut, identificăm o formaţiune TT1, similară cu cea din prezent. Şi atunci, triple top s-a dovedit impecabil, cu creştere de la 190 la 236. Formaţiunea a avut şi acolo higher lows, numai că se mai adaugă un element pozitiv: apărea după o consolidare mai lungă.

În acest moment, preţul TGN se află la o rezistenţă orizontală, cu originea în aprilie-mai 2008. Cum arată o intrare long în TGN acum? În primul rând, nu acţionăm decât la confirmări, nu în anticipare. Confirmarea intrării long este valoarea de 238 (buy-stop). Unde punem stop-loss? La 220, sub penultima coloană de „O“. După prima zi, stop-loss devine trailing-stop, un stop-loss mobil. Pentru a captura cât mai mult din trendul care eventual se va desfăşura în sensul ascendent sau pentru a limita pierderile dacă trendul va slăbi, plasăm un trailing-stop sub ultima coloană de „O“ (228 acum, variabilă în viitor) sau la trecerea din coloana „X“ în cea cu „O“.

Cu această strategie simplă putem cumpăra la valori care îi pot face pe mulţi să ridice din sprâncene, dar mergem cu trendul cât va fi valabil. Cel mai favorabil scenariu este un câştig monstru, cel mai defavorabil este fie un câştig mic, fie o pierdere controlată şi redusă. „La cât va ajunge TGN şi când?“ este o întrebare normală, dar extrem de dificilă. Cu strategia de mai sus însă mergem cu trendul fără să fim mai deştepti decât piaţa.

Dan Valcu, CFTe http://ta.educofin.com