Bursa a reuşit să încheie pozitiv primele opt luni ale anului în ciuda unui august foarte puţin lichid. Singura excepţie dintre indici a fost BET-FI, care a scăzut cu aproape 9%.

Piaţa de capital a început toamna cu ştiri negative din zona politică. Efectele remanierii guvernamentale ar putea fi însă pozitive dacă investitorii vor considera că schimbările sunt de bun augur. Deocamdată, bursa încheie în stagnare perioada de vară, cu o volatilitate redusă şi o lichiditate de asemenea scăzută.

După opt luni, adică după încheierea a două treimi din an, perdanţii sunt investitorii în societăţile de investiţii financiare (SIF). Indicele BET-FI, care urmăreşte evoluţia celor cinci SIF-uri este singurul indice al Bursei de Valori Bucureşti (BVB) care a scăzut semnificativ, adică 8,9%, de la 23.885 puncte, la sfârşitul anului trecut, până la 21.757 puncte, la finele lui august. Un alt indice aflat în scădere la opt luni este BET-XT (indicele extins al celor mai lichide 25 de companii listate, inclusiv SIF-urile), dar care a coborât de la 461,9 puncte până la 460,8 puncte.

Campionul creşterilor este indicele BET-NG, care urmăreşte evoluţia celor mai importante zece companii din sectorul energetic. BET-NG a reuşit să urce cu 23,2%, de la 596 puncte până la 734 puncte. Aprecierea a fost susţinută de trendul ascendent pe care s-au aflat mai multe acţiuni din sector, precum Transgaz (simbol bursier TGN), care a crescut cu peste 50%, Transelectrica (TEL), cu circa 33%, sau OMV Petrom (SNP), cu aproximativ 30%. De asemenea, Dafora Mediaş (DAFR) s-a apreciat cu peste 20%, iar Condmag Braşov (COMI), cu circa 7%. De altfel, majoritatea companiilor din componenţa indicelui au consemnat creşteri, singurele excepţii fiind Oil Terminal (OIL) şi Rompetrol Well Services (PTR).

LIchiditate medie în creştere

Indicele BET, cel mai reprezentativ al BVB în condiţiile în care urmăreşte cele mai importante zece companii listate, a înregistrat o apreciere de 8,1%, de la 4.690 puncte, la finele anului trecut, până la 5.072 puncte. Creşterea este chiar mai mare decât se aşteptau investitorii la mijlocul anului, când bursa a trecut printr-o perioadă slabă, cauzată de problemele din restul Europei, în special de cele din Grecia.

Revenirea este chiar mai bună pentru indicele compozit al bursei, BET-C. Acesta a reuşit să urce de la 2.714 puncte până la 2.975 puncte, respectiv 9,6%. Indicele ROTX, tranzacţionat şi la Bursa de Valori de la Viena, s-a apreciat cu doar 5,7%, de la 9.674 puncte până la 10.233 puncte.

Capitalizarea BVB a ajuns la 91 miliarde lei, în creştere de la 80 miliarde lei. Lichiditatea medie zilnică a bursei a urcat până la 25,9 milioane lei, de la 20,3 milioane lei anul trecut, iar valoarea totală a tranzacţiilor realizate s-a ridicat la 4,46 miliarde lei în primele opt luni, faţă de 5,09 miliarde lei pentru întreg anul trecut. Numărul de tranzacţii încheiate însă s-a ridicat la 0,72 milioane, ceva mai mult de jumătate faţă de numărul total de anul trecut, de 1,31 milioane.

Investitorii în aşteptare

227-56468-24_calendar_shutterstock_35.jpgPerioada prin care trece piaţa de capital în prezent este în continuare neutră. „Chiar dacă perioada de raportări financiare pentru semestrul I 2010 s-a finalizat într-un mod pozitiv pe bursele externe, în piaţă au apărut tot mai multe păreri şi analize care mizează pe o încetinire a creşterii economice globale sau care chiar lansează un scenariu pentru o dublă recesiune globală“, spune Andreea Gheorghe, director departament analiză la Intercapital Invest. „Investitorii sunt în aşteptarea confirmării unei situaţii anume pentru a reacţiona“, completează Andreea Gheorghe, care îşi menţine recomandarea de „hold“ pentru investiţiile în acţiuni. Influenţa pieţelor străine asupra BVB pare redusă la minimum, piaţa autohtonă având mai multe şedinţe de trend invers faţă de bursele dezvoltate.

Luna august a fost una foarte slabă în ceea ce priveşte lichiditatea, din ultimul an şi jumătate. Starea de aşteptare a investitorilor a coincis şi cu perioada concediilor, activitatea redusă de la bursă fiind astfel explicabilă. Nivelul ar trebui să crească în această lună, deşi direcţia în care vor merge cotaţiile nu se poate prezice. Pericolul ca Guvernul să fie schimbat în totalitate presupune un risc politic pe care investitorii străini nu sunt dispuşi să şi-l asume prea uşor. Cum listările aşteptate, inclusiv cea a Fondului Proprietatea, nu vor avea loc înainte de 2011, investitorii străini amână intrarea pe piaţa românească.

Schimbare la vârf

O schimbare care ar trebui să fie de bun augur pentru bursă este cea a directorului general Anca Dumitru, care rămâne pe poziţia de director general adjunct, cu Valentin Ionescu. Fiind unul dintre primii brokeri care au tranzacţionat la BVB încă de la redeschiderea din 1995, Valentin Ionescu este primul şef al bursei care vine din zona traderilor, nu din cea a supraveghetorilor sau reglementatorilor. Printre ultimele funcţii ocupate de Valentin Ionescu s-a numărat cea de director la BCR – Erste şi de consilier al preşedintelui Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private. Avantajul cu care vine noul director general este acela de a cunoaşte din interior pieţele străine (a lucrat la Viena şi la Praga) şi de a fi lucrat direct cu investitorii români sau străini.

23,2% este creşterea indicelui companiilor din sectorul energetic listate la BVB, BET-NG, în primele opt luni, cea mai mare creştere a indicilor bursieri