Moment istoric pentru România şi Republica Moldova!

S-a dat drumul la conducta Iaşi-Ungheni. Transportul de gaze a început sâmbătă, după prânz

Sâmbătă, 3 decembrie, a început exportul de gaze naturale către Republica Moldova prin conducta Iaşi-Ungheni.

Totul s-a întâmplat în jurul orelor prânzului, au explicat reprezentanţii Transgaz pentru agenţia de presă Agerpres.

„Astăzi, la ora 13:00, a început transportul de gaze pe direcţia România – Republica Moldova.

Sunt nominalizaţi 1.023.266 de metri cubi. Compresorul funcţionează normal”, se arată în mesajul transmis de către reprezentanţii companiei transportatoare de gaze din România.

Transgaz a subliniat că pentru prima dată când se transportă gaze din România în Republica Moldova prin conducta Iaşi-Ungheni.

Reamintim că săptămâna trecută, pe 22 noiembrie, autorităţile de la Chişinău au anunţat că Gazprom va reduce cu 56,5% livrările de gaze naturale către Republica Moldova, începând cu data de 1 decembrie, acuzând că numai o parte din volumul de gaze pe care-l livrează acestei ţări prin conductele care traversează Ucraina ajunge efectiv în Republica Moldova.

Starea de urgenţă se prelungeşte în Republica Moldova cu încă două luni

Tot în legătură cu ţara vecină, pe 1 decembrie, Parlamentul de la Chişinău hotărârea privind prelungirea stării de urgenţă în Republica Moldova cu 60 de zile, începând cu 6 decembrie.

Documentul a fost aprobat la propunerea Guvernului Republicii Moldova, transmite Moldpres.

Solicitarea a fost motivată de ameninţările existente şi, respectiv, de necesitatea asigurării securităţii aprovizionării cu resurse energetice, gestionării fluxului de refugiaţi şi a contracarării altor riscuri de securitate.

„În situaţia actuală este nevoie şi în continuare de pârghii şi instrumente care să permită luarea deciziilor rapide şi eficiente”, a declarat prim-ministrul Natalia Gavriliţa în plenul Parlamentului.

Pe durata stării de urgenţă, Comisia pentru Situaţii Excepţionale va emite dispoziţii cu caracter obligatoriu şi executoriu pentru conducătorii autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, ai agenţilor economici, ai instituţiilor publice, precum şi pentru cetăţeni şi alte persoane aflate pe teritoriul Republicii Moldova.

La data de 24 februarie 2022, la propunerea Guvernului, Parlamentul a declarat starea de urgenţă pe întreg teritoriul ţării, ţinând cont de pericolul iminent la adresa securităţii naţionale provocat de războiul din Ucraina.