Listare: Dupa ani de amanare, avem prima companie de utilitati care vinde actiuni

Asteptata de doi ani, listarea Transelectrica este pe cale sa se produca. IPO-ul care va incepe pe 14 iunie este vazut de majoritatea celor din mediul bursier cu ochi buni, desi exista si voci care atrag atentia asupra unor inconveniente.




Oferta publica initiala a Transelectrica a fost intampinata de cea mai mare parte a analistilor si a investitorilor cu optimism. Pretul destul de bun comparativ cu indicatorii financiari, perspectivele bune ale companiei si stabilitatea acesteia sunt argumente destul de convingatoare.
“Tind sa cred ca subscrierea in oferta publica Transelectrica va fi o investitie buna”, spune Andreea Ciobanu, analist la Intercapital Invest.



“Valoarea PER-ului (pret/profit pe actiune) este mai buna decat media sectorului energetic in Europa. Pe termen lung, emitentul are perspective deosebite, daca tinem cont de pozitia strategica pe care o ocupa in zona si de evolutia ascendenta a consumului de energie electrica la nivel regional, fapt ce va antrena si cresterea transportului de energie electrica si, implicit, a veniturilor”, completeaza ea.


Pentru a ajunge la un PER de 15 (de altfel, la companiile de transport al energiei electrice media e chiar mai mare), pretul actiunilor Transelectrica ar mai putea urca pana la 29,95 de lei, in conditiile in care profitul se mentine relativ constant. O crestere de 78% care, e drept, e improbabil sa aiba loc. Oricum, perspectivele sunt destul de bune.


Daca avem in vedere raportul dintre pret si valoarea contabila, aflat, in general, in jurul valorii de 3 la companiile similare din Europa, ar fi loc de o crestere chiar mai mare, pentru ca la 16,8 lei pe actiune acesta este egal cu 0,98.

Sunt si voci pesimiste in ceea ce priveste aceasta oferta publica de actiuni. “Prospectul Transelectrica este sarac in informatii cu adevarat utile: informatiile financiare pe ultimii trei ani variaza extrem de la un an la altul, facand dificila prognoza unui trend”, remarca Andrei Anghel, analist la Confident Invest. “Estimarea unui pret corect pentru Transelectrica, in aceste conditii, este dificila. Veniturile viitorului actionar vor fi influentate in primul rand de dividendul obtinut, in timp ce castigurile de capital le estimez a fi neglijabile, avand in vedere ca statul nu si-a manifestat intentia de a privatiza compania, iar profitabilitatea ar trebui sa fie constanta”, prognozeaza el. In opinia lui Andrei Anghel, potentialul de castig pe termen lung este redus (sub 10% anual), mai mic decat asteptarile investitorilor, legate de cresterea medie a pietei.

Listarea Transelectrica va consemna si o crestere a activului net al Fondului Proprietatea, care detine 15% din actiuni in momentul de fata, pentru ca e greu de crezut ca pretul va ramane si dupa listare la nivelul celui din oferta publica initiala.

Pretul mic are explicatii si In situatia financiara a companiei

“Prospectul Transelectrica este sarac in informatii cu adevarat utile: informatiile financiare pe ultimii trei ani variaza extrem de la un an la altul, facand dificila prognoza unui trend.”


Andrei Anghel, analist la Confident Invest

Date utile legate de IPO Transelectrica

pret pe actiune: 16,8 lei

suma minima subscrisa: 2.000 lei

decontarea si inchiderea ofertei: 6 iulie

plata actiunilor: virament bancar

perioada: 14-28 iunie, de luni pana vineri, intre orele 9.00 si 15.00. Pe 28 iunie, intre orele 9.00 si 13.00


Inchiderea anticipata a ofertei este posibila daca oferta este subscrisa integral, dar nu mai devreme de 5 zile lucratoare de la data inceperii ofertei.

data la care se estimeaza listarea la Bursa: 7 august

distribuitori: Alpha Bank, BRD – Groupe Societe Generale, Raiffeisen Bank





 Transelectrica va curenta bursa cu actiuni ieftine