Sumele menţionate vor fi achitate conform termenelor stabilite între cele două companii, precizează Transelectrica.

"Cu excepţia sumei datorate pe piaţa de echilibrare pe care CNTEE Transelectrica SA o achită pe măsura realizării încasărilor, datoria pe piaţa de energie este în termenul scadent/de graţie prevăzut în contractul dintre cele două companii şi va fi achitată în termenele contractuale", se menţionează în comunicat.

Transelectrica subliniază că situaţia în care se află Hidroelectrica afectează indirect relaţiile bancare şi cele bursiere ale CNTEE Transelectrica SA, dar nu are un aport semnificativ în ceea ce priveşte comportamentul comercial al companiei.

"Cererea şi declararea ulterioară a stării de insolvenţă a Hidroelectrica SA afectează indirect relaţiile bancare ale CNTEE Transelectrica SA pe partea nivelului de împrumut, procentului de dobândă şi condiţii de garantare, şi implicit nivelul de tranzacţionare al acţiunilor pe bursă. Nu se poate concluziona că insolvabilitatea Hidroelectrica SA afectează semnificativ comportamentul comercial al CNTEE Transelectrica SA, aceasta din urmă având o situaţie financiară foarte bună, cu venituri realizate peste nivelul bugetat al perioadei", se mai arată în document.

Preşedintele Consiliului de Administraţie al Hidroelectrica, Remus Vulpescu, afirma, săptămâna trecută, că Transelectrica este unul dintre cei mai mari datornici către Hidroelectrica, cu restanţe de peste 40 milioane lei.

Compania Hidroelectrica şi-a solicitat insolvenţa în data de 15 iunie 2012, cerere admisă de Tribunalul Bucureşti pe 20 iunie.

Potrivit lui Remus Vulpescu, deschiderea procedurii de insolvenţă a Hidroelectrica nu urmăreşte falimentul sau naţionalizarea companiei, ci reorganizarea unei societăţi care nu mai are lichidităţi.
Citeşte şi: Insolvența Hidroelectrica lovește și în dividendele acționarilor FP