„Nu. M-au revigorat ăştia cu suspendarea. Abia acum mă simt ca la 30 de ani”, a declarat Băsescu, la B1 TV, întrebat dacă are momente în care simte că a obosit. El a mai afirmat că premierul Victor Ponta nu a fost de la început un susţinător al suspendării sale din funcţie.
„Victor Ponta nu a fost un adept de la bun început al soluţiei. El a devenit un adept al soluţiei suspendării preşedintelui după ce a intrat în povestea cu plagiatul şi care s-a accentuat foarte tare”, a arătat Băsescu. Cât priveşte faptul că o parte dintre liderii UNPR şi UDMR, care au fost în fosta coaliţie de guvernare, au votat pentru suspendarea sa, Băsescu a precizat că explicaţia este una care se aplică şi în cazul PSD sau PNL, şi anume ‘interesul hoţilor’.
„Eu nu am crezut vreodată că UDMR va intra în acest joc al suspendării, plecând de la faptul că aveam experienţa 2007. Suntem în aceeaşi familie politică la nivel european. (…) UDMR-ul au ieşit, o parte din ei, din sală, dar a rămas Borbely cu dosarul penal depus la Parlament pentru aviz de multă vreme şi cu câţiva în jurul lui”, a completat preşedintele suspendat.
Despre declaraţia preşedintelui interimar Crin Antonescu, potrivit căreia îşi va da demisia din viaţa politică dacă Băsescu îşi va recâştiga mandatul după referendum, preşedintele suspendat a declarat că nu ar fi ‘o pierdere pentru viaţa politică’. Întrebat despre afirmaţia sa de la precedentul referendum pentru demitere, când a spus că va demisiona ‘în cinci minute’, Băsescu a răspuns: ”Vreţi să ştiţi de ce a fost făcută? Eu ştiam că nu au şanse să câştige referendumul, deşi erau toate partidele şi PDL-ul singur. Ca şi acum, era singurul care mă apăra. Acea declaraţie a fost făcută înainte de votul din Parlament. Am încercat în ultima clipă o stopare a votului, pentru că ştiam că nu au niciun candidat cu care să mă poată bată. Şi am spus: ‘mă, poate le-o veni mintea la cap, dacă spun de demisie. Ştiu şi ei că trebuia să pună un candidat’. A fost un joc’.
‘Va fi prag (de prezenţă la referendumul din 29 iulie – n.r.), dar avem o altă problemă: în hotărârea Parlamentului de organizare a referendumului, care are un articol ce glăsuieşte cam aşa: ‘dacă nu se validează referendumul de către CCR, Parlamentul va stabili calea de urmat’. Această hotărâre ascunde riscul nevalidării referendumului, ceea ce ar însemna că preşedintele pleacă înapoi la Cotroceni, nu au ieşit românii să voteze demiterea lui, dar această hotărâre a mutat de la CCR de a da calea de urmat. Ei ar gândi să organizeze un nou referendum, până iese. La ei mă pot aştepta la orice, să mă cheme în faţa Parlamentului să-mi spună: ‘te-am demis!”, a declarat Băsescu, la B1 TV, întrebat despre anunţul preşedintelui interimar Crin Antonescu cu privire la promulgarea legii de organziare a referendumului.
Potrivit lui Băsescu, dacă referendumul nu va fi validat, cei de la USL se pot prevala de actul normativ care spune că Parlamentul este cel care va indica ‘calea de urmat’.
‘Problema este că şi-au luat aşa o papară pe extern pentru nerespectarea regulilor statului de drept, încât eu nu mai garantez acum că asta fac. Dar când am văzut hotărârea am spus tuturor: ‘atenţie, avem o problemă’. Să ştiţi că de data asta lucrurile rămân la CCR, care poate invalida referendumul şi poate imediat să dea decizia şi să spună: ‘de astăzi, preşedinte este domnul X’. Dacă nu face acest lucru, împiedicându-se de hotărârea Parlamentului, avem o problemă, am mers la Parlament din nou, pentru că, în mod normal, Curtea ar trebui să ţină cont de legislaţia în vigoare’, a adăugat Băsescu. El a afirmat că indiferent dacă există sau nu un prag electoral, obiectivul său este să obţin 50% plus unu din voturile românilor.
‘Eu am un sentiment de frustrare. Este necinstit să iei un preşedinte cu opt ani de exerciţiu al funcţiei, care în ultimii trei ani a trecut ţara prin criză şi n-a lăsat-o de izbelişte. Sigur, cu costuri enorme de popularitate, şi să-i spui: ‘acum, obţine tu 50%’. Este imoral politic’, a mai spus preşedintele suspendat. Întrebat dacă decizia de promulgare a legii privind organizarea referendumului, conform cu hotărârea CCR, s-a datorat şi ‘presiunilor occidentale’, Băsescu a răspuns ‘da, categoric’.
Preşedintele interimar Crin Antonescu a anunţat, luni, că a decis să promulge legea de modificare a Legii referendumului aşa cum a trecut de Curtea Constituţională, punctând că i-a informat în această privinţă şi pe premierul Victor Ponta şi preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului.
Sursa: Agerpres