Cutremur total. Fostul președinte, Traian Băsescu, a ajuns într-o situație fără precedent pentru care riscă ani grei de închisoare. Anunțul a fost făcut de judecătorul Cristi Dănileț și susținut ulterior și de un avocat.

Într-o postare pe pagina de Facebook, judecătorul susține că Traian Băsescu riscă să intre la închisoare pentru fals în declarații, după ce ÎCCJ a stabilit că fostul președinte a fost colaborator al Securității. Mai exact, se pare că Băsescu a trebuit să declare în scris înainte de a candida la președinție că nu a colabroat cu securitatea, lucru care ulterior s-a dovedit a fi fals.

Explicațiile judecătorului

„Ca cineva să candideze pentru Parlamentul European, Legea nr. 33/2007 impune la art. 16 alin. (5) lit. e) ca la dosarul de înscriere să depună o declarație pe propria răspundere că au avut sau nu calitatea de lucrător al Securității sau de colaborator al acesteia.

Art. 326 Codul penal stabilește că Falsul în declarații este infracțiune pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă penală. Termenul de prescripție a răspunderii este de 5 ani de la data comiterii faptei”, scrie judecătorul Cristi Dănileț pe pagina de Facebook.

O reacție în acest sens a venit de la avocatul Winzer Kristian, care la rândul său a precizat că fostul președinte poate fi cercetat penal, iar acest lucru trebuie neapărat făcut. El a vorbit despre declarațiile false ale acestuia, dar și despre pedeapsa pe care ar putea să o primească.

„Traian Băsescu (PETROV) poate fi și trebuie cercetat penal!

În contextul în care astăzi, prin decizie definitivă, instanța de judecată a confirmat calitatea sa de colaborator al securității ca poliție politică, apreciez că Ministerul Public trebuie să se sesizeze din oficiu și inițieze (cu celeritate) o cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de fals în declarații (art. 326 C.Pen.), vizând declararea necorespunzătoare a adevărului la momentul completării de către ”Petrov” a declarațiilor de candidatură la alegerile pentru pentru Senat și Camera Deputaților (2016) și pentru Parlamentul European (2019), în cuprinsul cărora candidatul trebuia să specifice în mod clar dacă a fost sau nu lucrător sau colaborator al securității… PS: NU a intervenit prescripția răspunderii penale pentru aceste fapte”, a scris acesta.

Fostul președinte își pierde beneficiile

Parlamentul a adoptat la finalul anului trecut o lege care prevede ca drepturile acordate persoanelor care au avut calitatea de şef al statului român să fie retrase în cazul în care se dovedeşte că aceştia au avut calitatea de lucrător sau colaborator al Securităţii.

Foștii președinți ai României beneficiază pe durata vieţii de următoarele drepturi:

a) folosinţă gratuita a unei locuinţe de protocol, cu destinaţia de reşedinţa, care cuprinde şi un spaţiu cu destinaţia de cabinet de lucru, încadrat cu un post de consilier şi un post de secretar

b) o indemnizaţie lunară în cuantum egal cu 75% din indemnizaţia acordată Preşedintelui României în exerciţiu

c) paza şi protecţie, precum şi folosinţă gratuita a unui autoturism, asigurate permanent de Serviciul de Protecţie şi Paza

Victor Ciutacu este surprins

Și jurnalistul Victor Ciutacu a reacționat după ce fostul președinte Traian Băsescu a fost declarat ca fiind fost colaborator al Securității de către ÎCCJ. El s-a arătat surprins de modul în care justiția din România a lucrat de această dată, așteptându-se la un cu totul alt rezultat.

„Sunt surprins. Mă așteptam să o mușamalizeze. Să nu iasă nimic. Nu am nicio încredere în sistemul de justiție. Decizia nu e o surpriză. Legea care prevede ridicarea tuturor drepturilor foștilor șefi de stat este o porcărie. El nu beneficiază de acele drepturi în calitate de băiat bun, ci în calitate de fost șef de stat.

Există o lege care spune că toți foștii șefi de stat beneficiază de acele facilități. A avut de ales, el putea să nu colaboreze cu Securitatea. El trebuia să nu pozeze în anti securist”, a declarat Victor Ciutacu.

Reacția lui Traian Băsescu după decizia ICCJ

Traian Băsescu a oferit și el o primă reacție după ce ICCJ a stabilit că el a fost colaborator al Securității. Acesta susține că nu va comenta public decizia luată, așa cum a făcut și în timpul procesului.

Pe de altă parte, Băsescu a adăugat că va începe să facă demersuri legale la CEDO în acest sens.

„Am luat nota de decizia ICCJ pe care nu o voi comenta public, asa cum am procedat de-a lungul intregului proces. Voi face demersurile legale la CEDO”, a scris fostul președinte pe contul de Facebook.