După tată, Traian Băsescu este moldovean. Dumitru Băsescu era din Iași

Traian Băsescu s-a născut pe data de 4 noiembrie 1951 în localitatea Murfatlar (vechea Basarabi), județul Constanța, fiind „moșit” de bunicile sale.

Tatăl său, Dumitru Băsescu, era moldovean (ieșean), iar mama sa, Maria Băsescu, era dobrogeană (constănțeană). El a decedat în anul 2002, neapucând să îl vadă în funcția de președinte al României, iar ea s-a stins din viață în anul 2010.

Tatăl său, la origine muncitor, a fost trimis de Partidul Muncitoresc Român (PMR) la școlile de ofițeri, devenind apoi ofițer superior. În trecut, au apărut informații în presa locală, potrivit cărora generalii Vasile Milea și Victor Athanasie Stănculescu ar fi fost colegii lui și că el ar fi devenit colonel la finalul carierei sale militare. În anul 1950, Dumitru Băsescu a fost ofițer de tancuri la Basarabi, unde s-a însurat, apoi a fost detașat la Iași (1957) și la Bacău (1936), orașele în care Traian Băsescu a făcut studiile primare, gimnaziale și liceale.

„Tac-su lui Băsescu, Dumitru, a venit la noi prin 1950, din Moldova, detaşat la regimentul de tancuri. Într-un an, mai multe fete din Basarabi s-au luat cu câţiva băieţi de la regiment, a fost ca un fel de val, zici că se termina lumea, aşa curgeau nunţile. Atunci s-a însurat şi Dumitru cu Elena”, au povestit vecinii mamei lui Traian Băsescu cu ani de zile în urmă pentru Libertatea.

părinții lui Traian Băsescu
SURSA FOTO: Libertatea

Povestea de viață a lui Traian Băsescu

Traian Băsescu a absolvit Institutul de Marină Mircea cel Batrân din Constanța, Facultatea de Navigație, Secția Comercială, cursurile avansate în Industria Transportului Maritim ale Academiei Norvegiene, ca bursier al acestui stat, a fost comandant de navă în cadrul flotei comerciale a RSR, a fost comandantul petrolierului Biruința, a făcut parte din reprezentanța Navrom la Anvers și a fost director general al Inspectoratului pentru Navigație Civilă în cadrul Ministerului Transporturilor, în Cabinetul Dăscălescu, până la Revoluția din 1989.

Revoluția din Decembrie 1989, l-a prins în funcția de Director General al Inspectoratului pentru Navigație Civilă în cadrul Ministerului Transporturilor, Guvernul Dăscălescu. În timpul guvernului condus de Petre Roman, Traian Băsescu a fost subsecretar de stat în Ministerul Transporturilor. A fost numit în funcția de ministru al Transporturilor în Guvernul Roman (30 aprilie 1991 – 16 octombrie 1991), Guvernul Stolojan (16 octombrie 1991 – 19 noiembrie 1992), Guvernul Vasile (17 aprilie 1998 – 22 decembrie 1999) și în Guvernul Isărescu (22 decembrie 1999 – 26 iunie 2000).

La alegerile legislative din 1992, a fost ales deputat de Vaslui din partea FSN (1992 – 1996). În cadrul Parlamentului României, a deținut funcția de vicepreședinte al Comisiei de Industrie și Servicii a Camerei Deputaților, pe durata întregului mandat.

În anul 2000, Traian Băsescu a participat din partea PD la alegerile pentru Primăria Municipiului București, câștigând mandatul de primar general, pe care l-a deținut până în decembrie 2004.

La alegerile prezidențiale din decembrie 2004, Traian Băsescu a reușit să îl învingă pe Adrian Năstase în al doilea tur de scrutin, după ce în primul s-a clasat de pe a doua poziție. Pe 21 decembrie 2004, a depus jurământul în fața Camerelor Reunite ale Parlamentului României.