Ce a declarat Traian Băsescu

”Klaus Iohannis nu mai poate să-l desemneze pe Orban, după decizia CCR. PSD cu aliații săi au din nou majoritate în Parlament. Cea mai convenabilă solutie pentru Iohannis ar fi sa desemneze un premier dintr-un partid pe care sa-l agreeze. PSD si PNL vor fi în Guvern”, a spus fostul președinte al României.

Fostul președinte a mai declarat, în această seară, la Realitatea, că Orban ar avea o singură poartă de scăpare. Guvernul trebuie să fie învestit înainte ca motivarea deciziei CCR să fie publicată în Monitorul Oficial. Astfel, nimeni nu va putea să mai dea jos Executivul liberal.

Acesta spune că decizia Curții nu spune că președintele nu îl mai poate numi pe Ludovic Orban, dar este necesar ca acesta să dețină majoritatea.

Tăriceanu este de părere că Iohannis ar trebui să îi ceară mandatul lui Orban

„Decizia CCR nu e surprinzătoare şi, indiferent dacă poate fi sau nu pentru unii surprinzătoare, ceea ce este de făcut acum nu mai este de comentat în privinţa ei, ci respectarea deciziei CCR de către preşedinte.

Şi preşedintele are de făcut aici un lucru foarte rapid, nu să stea foarte mult pe gânduri, ci să îi ceară lui Orban să îşi depună mandatul, pentru a putea trece la consultări şi a găsi cât mai repede o soluţie de premier.

Sigur că are la dispoziţie mai departe două soluţii: fie un premier din partea PNL, care îşi va dori şi acela probabil tot alegeri anticipate, fie o soluţie responsabilă de premier independent care să conducă guvernul până la viitoarele alegeri la termen, având în vedere că situaţia economică se degradează, cursul leului este afectat, dar cel mai grav este riscul acestei difuzări de coronavirus în România.

Şi în faţa unei astfel de situaţii premergătoare unei crize, care este previzibilă, deciziile trebuie luate rapid şi responsabil”, a afirmat Tăriceanu, luni, la Digi 24.