România trebuie să se pregătească pentru ceea ce este mai rău. Asta spune fostul președinte, Traian Băsescu. Acesta avertizează că starea României este una critică. Măsurile luate de autorități în timpul pandemiei de coronavirus au fost implementate mult prea târziu pentru a mai salva din situație.

Traian Băsescu anunță dezastrul

Traian Băsescu anunță dezastrul pentru România. „Dacă vreţi să fiu sincer, trebuia să fim capabili să facem nimim 10-000 de teste pe zi. Se pare că 500 – 600 de pot face. Am văzut o mare veselie că au venit 100.000 de combinezoane. Înseamnă nimic. Sunt 16.000 de medici. Acele combinezoane nu pot să le foloseşti două zile. Ajung 5 zile jumătate”, a precizat Băsescu, într-o intervenție la România TV.

Nici la nivel de echipamente România nu o duce bine deloc. „Dacă mai este ceva de făcut, este în mâna populaţiei. Instituţiile au pierdut tempo-ul. Sunt cu o lună în urma evoluţiei epidemiei. Trebuie să ne pregătim penru ce e mai rău. Singurul mod în care ne putem apăra este să stăm în casă izolaţi”, a afirmat europarlamentarul.

Băsescu spune că bătălia e deja pierdută pentru că instituțiile statului nu au fost pregătite pentru valurile de români care s-au întors din strănătate.

„Ce îţi era să îi bagi în carantină pe toţi cei veniţi din zona roşie din Italia şi din Spania. Au fost lăsaţi în pace în primele două săptămâni. S-a pierdut bătălia de atunci. În momentul de faţă, scăparea este individuală sau este în mâinile medicilor care sunt Dumnezei”, spune fostul preşedinte.

Singura salvare a românilor este izolarea. „Nu mai avem nicio măsură. Ori ne izolăm în casă sau ne refugiem în munţi. E foarte greu! Mă uit la nepoţei. Sunt de două săptămâni în casă şi deja nu te mai înţelegi cu ei”, a afirmat Băsescu.

Băsescu a mai zis că perioada Paștelui va fi crucială. „Întârzierea cu circa 30 de zile a măsurilor şi porcăria asta cu: vom lua măsuri progresiv şi gradual arată că nu ai o minimă pregătire, măcar informare. La epidemii măsurile se iau ca o secure care ia pe funia ştreangului. Se iau într-o noapte şi se implementează.

Ce facem acum trebuia să facem acum 30-40 de zile. S-a întârziat pentru că aveam alte preocupări politice. Voiam alegeri anticipate”, a menţionat Băsescu.