Tragedie în lume! Peste 100.000 de copii riscă să moară în condiții de malnutriție severă

Purtătoarea de cuvânt a UNICEF, Marixie Mercado, informează că una din două femei însărcinate sau alăptează, din această zonă, suferă de malnutriție gravă.

”Cele mai mari temeri ale noastre legate de sănătatea și bunăstarea copiilor sunt confirmate”, a spus ea, la Geneva.

Încă din luna noiembrie a anului trecut, în zona Tigray are loc un război civil. După ce UNICEF a trimis comunicatul de presă în care vorbește despre pericolul la care sunt expuși cei mici, purtătorii de cuvânt ai premierului au ai celulei de criză guvernamentală pentru războiul civil nu au dorit să răspundă la întrebări legate de acest subiect.

Bebelușii, cei care suferă cel mai mult

UNICEF spune că bebelușii sunt cei care suferă cel mai mult din cauza războiului civil. Organizația îl dă de exemplu pe Aammanuel Merhawi, în vârstă de un an și jumătate, a cărui greutate este o treime din cât ar trebui să aibă la această vârstă.

Imaginea pe care o prezintă UNICEF este una tragică și tristă. Ei spun că bebelușul are coastele ieșite în afară, respirația încetinită și vomită mâncarea de tip supliment pe care o primește printr-un tub. Potrivit specialiștilor, acestea sunt simptome ale malnutriției severe.

Agențiile de ajutorare trag un semnal de alarmă și spun că vor rămâne în curând fără formula de lapte folosită pentru a ajuta 4000 de copii cu malnutriție severă, în fiecare lună. Ceea ce este cu adevărat trist este că cel puțin trei copii au murit la spitalul din Wukro din februarie și până astăzi, spune o asistentă medicală care i-a îngrijit.

Documentele medicale arată că acești copii cântăreau o treime din greutatea normală a unui copil la vârsta respectivă, mai puțin de un sfert sau puțin peste o jumătate din greutatea normală.

Aproape 400.000 de oameni trăiesc în condiții de foamete

ONU avertizează că aproape 400.000 de oameni trăiesc în condiții de foame în această regiune din Etiopia, subliniind că peste 90% din populație are nevoie de sprijin alimentar de urgență.

Regiunea ar avea nevoie de 100 de camioane cu mâncare zilnic pentru a preveni moartea în masă a celor înfometați.

Într-un comunicat de joi, guvernul etiopian a dat vina pe rebelii din Tigray pentru blocarea ajutoarelor.

Guvernul federal etiopian condus de Abiy duce un război civil cu rebelii separatiști din Tigray de la începutul lui noiembrie 2020, iar ambele părți au fost acuzate de comiterea de atrocități și de abuzuri ale drepturilor omului.

Sursă foto: Dreamstime