Războiul civil din Etiopia s-a încheiat! Părţile beligerante au identificat o soluție de comun acord prin care au oprit războiul care a durat doi ani şi care s-a soldat cu numeroase victime.

Aproximativ o treime dintre copiii din regiune de nord a țării suferă de malnutriţie

Războiul civil din Etiopia care a durat doi ani a luat sfârşit, ambele părţi combatante au dorit încheierea unui armistiţiu. Așadar, acordul dintre guvernul etiopian şi rebelii din Tigray va permite în scurt timp reluarea livrărilor cu ajutoare.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat că aproape 90% dintre oamenii din regiunea de nord a ţării au nevoie de ajutor alimentar. În plus, aproximativ o treime dintre copiii din regiune suferă de malnutriţie.

Preşedinte nigerian Olusegun Obasanjo a afirmat că acesta este doar începutul procesului de pace

Aceasta nu este prima încercare de a pune capăt războiului civil. Acordul precedent a fost încălcat în luna august 2022, la doar câteva luni după ce ambele părţi s-au angajat să respecte anumite condiţii stabilite. Atât rebelii din Tigray, cât şi guvernul din Etiopia au comis crime grave împotriva civililor, mai ales acte de epurare etnică şi violenţă sexuală.

„Etiopia are o singură forţă naţională de apărare”, se precizează în declaraţia comună. În acest sens, rebelii din Tigray au făcut o concesie majoră: dezarmarea, demobilizarea şi reintegrarea luptătorilor în armata federală.

De asemenea, fostul preşedinte nigerian Olusegun Obasanjo, care a facilitat discuțiile în privința acordului convenit după o săptămână de discuţii în Africa de Sud, a afirmat că acesta este doar începutul procesului de pace.

Etiopia se confruntă anul acesta cu cea mai gravă secetă din ultimii 40 de ani

Publicația Reuters relatează că Etiopia se confruntă cu cea mai gravă secetă din ultimii 40 de ani. Situația a devenit atât de alarmantă, încât familiile au fost forțate să își părăsească locuințele pentru a căuta ajutor.

Copii subnutriți se înghesuie în secția de pediatrie a principalului spital din orașul Gode din Etiopia, în timp ce cea mai gravă secetă din ultimii 40 de ani a forțat multe familii să își părăsească locuințele pentru a căuta ajutor, potrivit informațiilor prezentate de sursa citată, care scrie că a văzut într-o singură zi o duzină de copii subnutriți în spitalul general din Gode.

Medicul pediatru Mohammed Amin a declarat că numărul acestora a început să crească în urmă cu aproximativ cinci luni. „Până în prezent, am tratat 140 de copii subnutriți, iar dintre aceștia patru au murit. Această cifră îi reprezintă doar pe cei care au venit la noi și primesc tratament și nu îi include pe cei din tabără”, a spus Mohammed Amin.