350.000 de oameni suferă din cauza foametei. ONU: Este cea mai gravă catastrofă alimentară

90% dintre cele 5,5 milioane de locuitori din regiunea etiopiană Tigray au nevoie urgentă de ajutor din cauza luptelor izbucnite în urmă cu şapte luni, între armată și fostul partid de guvernământ al regiunii, conform informațiilor transmise de bbc.com

În acest context, reprezentantul misiunii umanitare din cadrul ONU, Mark Lowcock, a declarat că este foamete în nordul Etiopiei iar „situația se va înrăutăți mult”, după ce violenţele au ucis mii de civili și au forțat peste două milioane să fugă din casele lor. După ce recoltele și animalele le-au fost furate, mulți oameni nu mai au ce mânca.

Mulți oameni au declarat că sunt în pragul foametei

Astfel, oamenii dintr-un district izolat din vestul Tigrayului, Qafta Humera, au declarat pentru sursa menționată că se află în pragul foametei.

„Nu avem nimic de mâncare”, a spus un bărbat, explicând că recoltele și animalele lor au fost furate în timpul celor șapte luni de război.

„Am mâncat mici resturi de cereale pe care am reușit să le ascundem, dar acum nu mai avem nimic. Nimeni nu ne-a dat niciun ajutor. Aproape toată lumea este în pragul morții, situația este periculoasă. Moartea ne bate la ușă. Puteți vedea foamea pe fața fiecăruia dintre noi”, a explica un fermier, conform sursei menționate.

Amintim că foametea a fost declarată de două ori în ultimul deceniu. În anul 2011 a fost declarată foamete în Somalia iar în anul 2017 a fost declarată foamete în Sudanul de Sud.

Potrivit criteriilor ONU, lipsa alimentelor poate duce la un număr mare de oameni lipsiți de hrană, dar rareori se ajunge la nivelul de foamete. Astfel, foametea este declarată numai atunci când sunt îndeplinite anumite condiții de mortalitate, malnutriție și foamete.

De asemenea, declararea foametei nu duce la sarcini obligatorii pentru ONU sau statele membre, ci servește la concentrarea atenției globale asupra problemei.

Sursă foto: Dreamstime