Într-un raport publicat la finalul acestei săptămâni, Organizaţia Naţiunilor Unite a avertizat în legătură cu poluarea în continuare a solului şi pericolele sale pentru sănătatea oamenilor, scrie DPA, citată de Agerpres.

Inger Andersen, directorul Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) a oferit și el o serie de declarații în acest sens. Potrivit acestuia, poluarea solului poate fi invizibilă pentru ochiul uman, însă „compromite alimentele pe care le consumăm, apa pe care o bem şi aerul pe care îl respirăm”.

De cealaltă parte, raportul redactat de UNEP și ONU arată că mii de compuși chiici cu potențială toxicitate au fost eliberați în mediul înconjurător încă din cele mai vecih timpuri.

„Mii de compuşi chimici sintetici diferiţi şi elemente existente în mod natural cu potenţială toxicitate au fost eliberaţi în mediul înconjurător prin activităţile umane din cele mai vechi timpuri”, se arată în raportul redactat de UNEP şi Organizaţia ONU pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).

De unde provin factorii poluatori principali

În același timp, raportul mai arată că principalii poluatori provin din sectoarele industrial, minier şi agricol, precum şi din tratarea deşeurilor, extracţia combustibililor fosili şi emisiile din trafic.

„Nu există, totuşi, date concrete şi comparabile privind emisiile efective din fiecare sector”, se mai arată în raport.

De menționat este faptul că, multe dintre substanţele dăunătoare solului, inclusiv pesticide, plastifianţi şi polimeri sintetici, pot persista în natură mult timp şi contaminează alimentele, constituind, prin urmare, un risc pentru sănătatea umană, conform raportului.

ONU mai precizează că toți copiii, fetuşii, dar şi femeile însărcinate, precum şi persoanele mai sărace, sunt ameninţaţi în special de poluarea solului.

Amintim faptul că la nivel mondial, poluarea joacă un rol important în ţările emergente şi în curs de dezvoltare, deoarece multe dintre ele nu au acces la tehnologii de curăţare. Totodată, potrivit experților, de la începutul secolului 21, producţia globală anuală de substanţe chimice industriale s-a dublat şi se ridică acum la 2,3 miliarde de tone.

Aceștia estimează că până în anul 2030, producția globală anuală va crește până la 85%.