Deși testul COVID a confirmat faptul că acesta nu era infectat cu noul coronavirus, în momentul în care i s-a făcut rău, copilul nu mai putea respira. Medicii susțin însă că băiețelul a dezvoltat o insuficienţă respiratorie acută și a ajuns la spital cu saturaţia de oxigen la 30%, iar plămânii nu au mai putut să îi oxigeneze creierul şi să ajute inima să bată, scrie Monitorul de Botoșani.

De menționat este faptul că băiatul a mers la școală doar în prima zi, după care a rămas acasă, pentru că se simțea rău. El era practic răcit și primea tratament de la părinți, iar joi i s-a făcut foarte rău de la primele ore ale dimineții, motiv pentru care a fost la Urgențe, la spitalul din Dorohoi.

Analizele pe care medicii i le-au făcut arătau o stare septică, mai exact o infecţie puternică în organism, iar cadrele medicale au realizat că plămânii micuţului nu mai aduceau suficient oxigen în organism, practic acesta sufocându-se din această cauză.

Monica Adăscăliţei, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Botoşani, a oferit o serie de declarații în acest sens. Aceasta susține că medicii au făcut tot posibilul pentru a-l salva pe micuț însă, în final, acesta a pierdut lupta.

„Copilul a ajuns la Urgenţe cu o saturaţie a oxigenului în sânge de 30%. Starea lui s-a deteriorat foarte repede, fiind intubat de către medicul anestezist. A făcut şi o tulburare de ritm cardiac. A fost chemat echipajul de terapie intensivă al SMURD de la Botoşani şi s-au început manevrele de resuscitare imediat, însă din păcate nu s-a mai putut face nimic. A fost declarat decesul la spital, la aproape două ore de la prezentare”, a spus medicul Monica Adăscăliţei, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Botoşani.

A fost deschis un dosar penal 

Totodată, medicii dorohoieni au testat copilul pentru Covid cu un test rapid, rezultatul fiind negativ, însă trupul micuţului a fost preluat de medicii legişti şi urmează a fi făcută o autopsie. În același timp, medicii iau în calcul şi o miocardită, o afecţiune gravă la nivelul inimii, cauzată de răceala de care suferea.

În acest context, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Botoşani a declarat că a fost deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă.

„În cauză a fost deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă. A fost dispusă efectuarea unei autopsii pentru a se stabili cu exactitate cauzele decesului”, a precizat agent principal Delia Nenişcu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Botoşani.

În ceea ce privește starea septică, despre care spun medicii, aceasta este o stare infecțioasă generalizată, cauzată de diseminarea unui germene patogen, adică a unui germene care poate provoca o boală) în întreg organismul, prin intermediul sângelui.

Aceasta reprezintă o complicaţie care pune viaţa în pericol şi care poate să apară atunci când bacteriile, dintr-o alta infecţie, intră în fluxul sanguin şi se răspândesc în tot organismul.

În mod normal, fluxul sanguin nu conţine microbi, dar când bacteriile pătrund în acesta, se numeşte bacteriemie. Dacă bacteriile se înmulţesc, corpul reacţionează prin eliberarea unor substanţe chimice în sânge.