Doliu în România! Mircea Eugen Burada s-a stins din viață

Doliu în România! Mircea Eugen Burada, scriitor și scenarist, s-a stins din viață. A decedat marți, 3 octombrie 2023, într-un spital privat. A fost internat pentru o intervenție pe cord, dar nu a supraviețuit.

Surse apropiate familiei sale au făcut nefericitul anunț, joi, pentru PRO TV.

Mircea Eugen Burada a fost un scriitor celebru atât în România, cât și în Franța. A fost cunoscut pentru romanele „Uragan asupra Europei”, „Roxelana și Soliman” și „Plângi, plângi balalaika”.

El a fost coscenarist pentru filme regizate de Sergiu Nicolaescu: „Nea Mărin Miliardar” „Revanșa”, „Un comisar acuză” și „Duelul”.

În 2004, în semn de apreciere pentru întreaga sa operă literară, a fost decorat cu Meritul Cultural în grad de Comandor, Categoria A. Mircea Eugen Burada s-a implicat activ și în activitatea economică la nivel european, fiind numit membru în cadrul Comitetului Economic şi Social European (în perioada 2010 – 2015).

Despre operele sale

Uragan asupra Europei” se apleacă asupra conflictelor armate care au retrasat granițele bătrânului continent. De exemplu, Războiul Franco-Prusac. Cartea are meritul de a reconstitui un puzzle istoric din episoadele de culise petrecute în marile cancelarii europene, unde, dintr-o trăsătură de condei pe o hartă, se face și se desface soarta lumii. Vintilă Corbu și Eugen Burada reușesc să creioneze câtevă portrete memorabile, dintre care se remarcă cel al lui Bismarck:

„…respiră prin toți porii forță. Un adevărat gigant – întrecea cu un cap pe mai toți soldații din gardă, aleși de altfel pentru statura lor uriașă și atât de decorativă – avea ochi pătrunzători, ce intimidau, trăsături aspre, gesturi greoaie și mers apăsat de pachiderm.”

Roxelana și Soliman”. Alexandra Losowska, o tânără de 15 ani din Polonia, este răpită de tătari și vândută apoi în haremul sultanului Soliman. Drumul ei prin viață se închide și se deschide în același timp. Frumoasă, inteligentă și foarte hotărâtă, decide să facă tot posibilul pentru a fi stăpâna propriului destin.

Plângi, plângi balalaikă” este un roman a cărui acțiune se petrece la Moscova, în inima serviciului de spionaj K.G.B., în anii `80. Anii `80 au reprezentat una din cele mai confuze perioade din istoria URSS. Este despre drama personală a unui general K.G.B. pe fundalul luptelor pentru putere din partidul comunist, a marginalizării evreilor în societatea sovietică și a conflictelor externe generate de războiul din Afganistan.

Mircea Eugen Burada
SURSA FOTO: Wikipedia