Industria marochinăriei este una veche de secole, care de-a lungul timpului a evoluat și a devenit una dintre cele mai respectate industrii din lume. Omul a început să folosească pielea animalelor încă de acum 400.000 de ani.

Timp de mulți ani, acest material a fost utilizat de oameni cu scopul de a se proteja. Încălțămintea de piele a fost creată pentru a face mersul mai ușor și mai confortabil. Bucățile mai mari și îmblănite erau folosite pentru protecție împotriva frigului, și sunt și în prezent. În zonele cu temperaturi mai calde, acestea erau utilizate pentru umbră și păstrarea răcorii.

Din generație în generație

L-am găsit pe domnul Virgil Bugulescu acolo unde spune că s-a născut, în atelier. Lucra la una dintre comenzile sale. Practică meseria asta de când se știe, transmisă din generație în generație. El, tatăl lui și bunicul lui, toți experți în prelucrarea pieilor.

Prăvălia lui Virgil, sursa foto: arhiva companiei
Prăvălia lui Virgil, sursa foto: arhiva companiei

După cum a declarat acesta într-un interviu pentru InfoFinanciar, niciodată nu a muncit pentru altcineva. Atelierul l-a deschis în urmă cu aproximativ 15-20 de ani acolo unde se află și astăzi, în Piața Matache din București. În acest timp a reparat și produs articole de piele pe care clienții le iubesc. Tocmai de aceea se întorc de fiecare dată când au nevoie la „Prăvălia lui Virgil”.

Potrivit lui Virgil Bugulescu, cei mai mulți clienți îl caută pentru reparațiile obiectelor. Căutat mai este și pentru ceea ce produce. Din mâinile acestuia ies genți, sandale, papuci, pantofi, curele, „orice obiect de marochinărie”. Totodată, acesta ne-a mai transmis că mulți oameni sunt în căutarea unor produse unice, personalizate și este deschis la orice idee. „Vrei nebunie, nebunie îți fac”.

Produse de lux

În prăvălia lui se lucrează cu diferite materiale. De la piele normală, până la piei de lux. Din ce în ce mai mulți clienți sunt în căutarea produselor fabricate din piei exotice, iar în acest context s-a axat mult pe acesta.

Prăvălia lui Virgil, sursa foto: arhiva companiei
Prăvălia lui Virgil, sursa foto: arhiva companiei

Totuși, prețurile pentru aceste articole nu sunt unele de trecut cu vederea. „Prețul pentru un crocodil ajunge și la 1.000 de euro”, ne-a declarat acesta. Le cumpără de la importatori, care le aduc la rândul lor din Italia, Zimbabwe sau alte țări.

„Spre exemplu, avem niște piele din Zimbabwe, au importat-o francezii și de acolo au importat-o cei care o aduc în țară. Există piele de crocodil, piele de aligator, piele de caiman. Pielea de caiman are mai mult os. Este mult mai vizibilă și se lucrează mult mai greu decât pielea de crocodil sau cea de aligator”, ne-a explicat expertul. De asemenea, acesta a mai transmis că pielea normală o achiziționează de la noi din țară, de la cele mai bune tăbăcării cu renume.

Prețurile diferă

În prăvălia lui Virgil Bugulescu, prețurile diferă de la lucrare la lucrare. După cum ne-a declarat acesta, pentru lipirea unei tălpi de pantof, clienții pot scoate din buzunare 50-60 de lei. Prețurile urcă în cazul schimbării tălpii, la 150 de lei.

„Pentru a pune o pingea italienească, de o calitate foarte bună, de exemplu, o pingea Casali, care este numărul 1 la noi pe piață, iar în Italia este cea mai bună calitate, este 150 de lei pingeaua. Un flec costă în jur de 50 de lei. Pentru a-ți recondiționa o pereche de pantofi și a-i aduce într-o stare bună, prețul este de 200 de lei, la o pereche de pantofi bărbătești”, conform declarațiilor lui Virgil Bugulescu.

Pantofi din piele realizați de Virgil Bugulescu, sursa foto: arhiva personală
Pantofi din piele realizați de Virgil Bugulescu, sursa foto: arhiva personală

În cazul genților, baretele pentru acestea pot să coste și 200 de lei. Însă, depinde de complexitate și de materialul care se folosește. De asemenea, în prăvălie se mai și repară și vopsesc haine de piele.

„Pentru a vopsi o haină de piele costă în jur de 200-250 de lei, sau chiar 300 de lei. Însă, dacă este o haină care necesită mai multă muncă, prețul poate ajunge și până la 500 de lei”.

Calitatea este primordială

Un alt lucru pe care ni l-a mai dezvăluit Virgil Bugulescu este acela că la el în prăvălie clienții vin și pentru reparații, dar și pentru confecții. Cu toate că prețurile nu sunt unele de trecut cu vederea, calitatea își spune cuvântul.

„La noi sunt și pe vopsitorie și pe reparații. Pe încălțăminte. Nu există un lucru care să meargă mai bine decât altul. La mine în prăvălie merge tot. Și de ce spun asta: pentru că lumea știe că eu nu ofer prețuri mici, eu ofer doar calitate. Și dacă oferi calitatea, omul este de acord cu prețul pe care îl ceri, dar va și reveni pentru a-și face treaba”, a declarat acesta.

Curele de piele, sursa foto: arhiva companiei
Curele de piele, sursa foto: arhiva companiei

Numeroși oameni apelează la Virgil Bugulescu pentru a-și confecționa pantofi pe comandă. Pentru o pereche de pantofi din piele de iguană, prețul urcă până la 1.000 de euro. De asemenea, în cazul unor genți, prețul acestora ajunge și la 2.500 de euro.

În cazul portofelelor, acestea sunt confecționate din mai multe tipuri de piei, de crocodil, struț, iguane, pitoni și chiar ponei. Pentru un portofel de piton clienții achită 1.000 de lei. Însă, investiția este una de lungă durată, deoarece obiectele acestea sunt „să le ai toată viața”, realizate din materialele sunt unele premium.

„Și eu cumpăr la rândul meu numai materiale de calitate, materiale premium. Nu poți face o lucrare cu materiale ieftine și să ceri prețuri mari. Nu este în regulă. Lucrările nu ies dacă nu ai materiale premium”.

Investiție de mii de euro

Pentru a le putea oferi clienților cele mai bune și de calitate produse, investițiile în echipament sunt esențiale. De curând, în prăvălie, a fost achiziționată o presă în valoare de 5.000 de euro, însă nu nouă.

„Este o presă foarte mare cu care putem să tăiem la ștanță, putem să facem de toate. Avem și alte prese care costă mai puțin”.

Prăvălia lui Virgil, sursa foto: arhiva companiei
Prăvălia lui Virgil, sursa foto: arhiva companiei

Pe parcursul anilor, au fost achiziționate numeroase ustensile, în valoare de mii de euro. „În ustensile, adunat în timp, am investit 30.000 de euro. Pe ultimele două mașini de cusut pe care le-am cumpărat am achitat aproximativ 12.000 de euro. Dacă nu investești nu ești compatibil pe piață. Trebuie întotdeauna să te adaptezi și să te reformezi, să te aliniezi la ce e nou pentru a putea ține pasul și a fi competitiv”, a mai declarat Virgil Bugulescu pentru Infofinanciar.ro