Se pare că, de obicei, pisicile dorm între 12 și 16 ore pe zi. Cel mai nou studiu care analizează comportamentul felinelor sugerează că majoritatea pisicilor preferă să doarmă pe partea stângă. Și există o explicație științifică pentru asta, scrie Sciencealert.com.

Toți stăpânii de pisici trebuie să știe! Este deja cunoscut că pisicile preferă o poziție ridicată atunci când dorm, cum ar fi vârful unui copac sau undeva peste teancul de valize din dulap, departe de prădătorii de la sol și de stăpânii dornici de îmbrățișări.

Acest comportament le permite să vadă orice amenințări care apar pe neașteptate. Autorii studiului au argumentat că pozițiile de dormit ale pisicilor – fie că stau întinse pe partea stângă, fie pe partea dreaptă – pot îndeplini funcții similare.

Toți stăpânii de pisici trebuie să știe

„Asimetriile în comportament pot avea avantaje deoarece ambele emisfere ale creierului se specializează în sarcini diferite”, spune neurologul comportamental Onur Güntürkün, de la Universitatea Ruhr din Bochum, Germania.

Güntürkün și echipa sa au analizat pozițiile de somn ale pisicilor în 408 videoclipuri YouTube atent selectate, care au relevat o tendință statistic semnificativă spre stânga.

Două treimi dintre pisici au ales să stea întinse pe stânga, o poziție care le lasă câmpul vizual stâng neobstrucționat de propriul corp. Câmpul vizual stâng alimentează emisfera dreaptă a creierului, care este asociată cu conștientizarea spațială, identificarea amenințărilor și coordonarea evadării rapide.

Această poziție de dormit oferă un timp de reacție mai rapid

Așadar, această poziție de dormit ar putea oferi pisicii un timp de reacție mai rapid atunci când este trezită de un prădător sau chiar de un om.

„Somnul este una dintre cele mai vulnerabile stări pentru un animal, deoarece vigilența anti-prădător este redusă drastic, în special în fazele de somn profund”, scriu autorii studiului.

„Suntem înclinați să credem că tendința semnificativă spre stânga în poziția de dormit a pisicilor ar fi putut fi determinată de asimetriile emisferice ale procesării amenințărilor, dar nu pot fi excluși alți factori”, susțin autorii.

Această cercetare a fost publicată în Current Biology.

Pisicile iubesc căldura

Ai observat vreodată că felina ta surprinde prima rază de soare care se scurge prin ferestre, dimineața? Fie că doarme pe canapea sau pe pervaz, pisicuța va fi mereu acolo, urmărind atentă prima rază de soare.

Acest lucru se datorează în mare parte faptului că pisicile preferă locurile de odihnă încălzite și receptorii de temperatură.

Temperatura medie a corpului unei pisici poate varia de la 37,2 ° C – 39,2 ° C, iar menținerea acestei temperaturi necesită efort. Felinele caută surse externe de căldură, astfel încât corpul lor să nu muncească la fel de mult pentru a păstra căldura, iar poala stăpânului poate fi locul perfect.