Comisia Europeană a aprobat joi tranzacţia de 22 de miliarde de dolari în urma căreia operatorul britanic de telefonie mobilă Vodafone Group Plc va prelua operaţiunile de cablu ale Liberty Global Plc din Cehia, Germania, Ungaria şi România, informează un comunicat de presă al Comisiei.

În România, achiziţia operaţiunilor Liberty Global de către Vodafone va crea o companie cu o cotă totală de piaţă de 25% după veniturile totale. Vodafone România este al doilea cel mai mare furnizor de servicii de telefonie mobilă, iar UPC România operează a doua cea mai mare reţea de cablu din România, cu o acoperire de 3,1 milioane de gospodării (41% din numărul total).

Compania creată în urma achiziţiei va putea oferi servicii TV interactive, de internet în bandă largă şi de telefonie fixă, precum şi servicii mobile, pentru cei 9,9 milioane de clienţi mobili ai Vodafone România şi pentru utilizatorii celor 2,1 milioane de abonamente de servicii fixe ale UPC România.

”Într-o societate modernă, accesul la servicii de Internet şi televiziune ieftine şi de calitate este la fel de cerut ca şi apa curentă. Am aprobat astăzi preluarea operaţiunilor Liberty Global Plc din Cehia, Germania, Ungaria şi România de către Vodafone, în funcţie de respectarea remediilor concepute pentru a garanta că utilizatorii vor continua să se bucure de preţuri corecte, servicii de calitate ridicată şi produse inovative”, a declarat comisarul european responsabil cu politica în domeniul concurenţei, Margrethe Vestager.

În luna mai 2018, operatorul britanic de telefonie mobilă Vodafone a acceptat să plătească 21,8 miliarde de dolari pentru a cumpăra o parte din activele Liberty Global din Europa. Tranzacţia ar urma să facă din Vodafone cel mai mare furnizor de servicii broadband, cablu şi telefonie mobilă din Europa cu 54 de milioane de consumatori şi o acoperire de 110 milioane case şi companii.