19 iunie 2006. Saptamana incepe cu vesti bune: impozitul pe detinerile mai indelungate de un an s-ar putea situa, in continuare, la 1%, legislatia in privinta societatilor comerciale propune reducerea procentului pentru cvorum la societatile pe actiuni la 25% (interesant pentru SIF-uri). SIF-urile au incercat o revenire, insa volumele sunt modeste, iar forta cumparatorilor, de asemenea.




20 iunie. Daca ieri credeam ca e posibila o revenire, se pare ca evolutia nu a fost decat una de tipul “dead cat bounce”. SIF-urile au dat din nou un pas inapoi, BET-FI pierzand -5,48%. SIF5 a incercat sa sparga pragul de 2 lei, insa s-a lovit puternic si a cazut azi la 1,92. In aceste conditii, e probabil un nou val de scaderi, care sa duca cotatiile la noi minime. Atentia nu mai e indreptata spre piata interna, ci tot mai mult spre marile piete bursiere ale lumii, in speta spre cea din SUA. Insa semnalele nu sunt deloc pozitive. Indicele american DJIA a esuat in incercarea de a trece de pragul de 11.400 puncte.

Dobanzile de referinta la dolar nu aduc nici ele vesti bune, fiind probabila o noua crestere a acestora, desi nivelul actual e deja ridicat (5%). Peisajul nu apare deloc roz. Dobanzile mari franeaza economia, indicii bursieri s-au lovit de nivelurile suport, petrolul este la cotatii ridicate. Pe de alta parte, imi amintesc de “pariul” lui Warren Buffett, care a vandut garantii fondurilor, cum ca pietele bursiere nu vor suferi caderi majore. George Soros anticipa, insa, o cadere pe piata imobiliara din SUA in 2007. E tot mai clar ca pietele globale se gasesc acum intr-un echilibru extrem de fragil, conjunctura care anunta miscari de proportii. In ce directie? Nici marii finantisti ai lumii nu s-au pus de acord.


21 iunie. SIF1 a subscris si ea 200.000 de actiuni la Transelectrica, iar SIF3, 120.000 actiuni.


22 iunie. Economia SUA si, implicit, piata bursiera americana constituie un reper pentru economia si piata financiara la nivel global. Evolutiile individuale ale pietelor si companiilor sunt influentate de fundamentele financiare, dar miscarile de pe marile piete contamineaza.


23 iunie. Volum in crestere, scaderi pe SIF-uri.



www.ktd.ro