Somajul, lipsa de perspectiva in cariera si, nu in ultimul rand, saracia, au facut sa creasca semnificativ randurile celor hotarati sa plece in strainatate pentru o perioada de timp sau chiar definitiv. Decizia de a parasi tara pentru a incepe o noua viata si cariera profesionala intr-o alta parte a lumii nu este simpla. Caile alese de romani pentru gasirea unei solutii sunt multiple, dar si pline de riscuri.
Majoritatea celor care vor sa lucreze in strainatate, pe termen mai lung sau mai scurt, opteaza pentru plecarile cu scop turistic, deoarece timpul de asteptare pentru obtinerea vizei este mai scurt. Riscurile sunt insa foarte mari. Persoanele care recurg la aceasta formula pot lucra numai la negru si risca oricand sa fie sanctionate si expulzate pentru sedere ilegala. Ofertele de munca sunt numai in activitati casnice, sezoniere si care nu necesita nici o pregatire profesionala. Conditiile de lucru, de securitate sociala si de plata nu sunt garantate, deoarece nu se poate incheia un contract de munca.
Firmele care dau anunturi in ziare reprezinta o alta formula prin care se poate pleca in strainatate pentru a lucra. Numarul lor este destul de mare, la fel ca si neseriozitatea serviciilor oferite. Contra unei sume de bani (intre o suta si doua sute de mii de lei), acestea pun la dispozitie informatii luate de pe Internet despre posturile vacante. Ofertele sunt sintetizate pe domenii de activitate, dar posibilitatea de a beneficia de vreuna dintre ele este minima, deoarece se intra in concurenta cu solicitantii de pe piata externa. Firma de intermediere din Romania, oricat ar fi de eficienta, pentru a trimite actele angajatorului din strainatate va pierde mult mai mult timp decat persoanele care locuiesc in tara respectiva si cauta de lucru. In plus, mai trebuie adaugat intervalul de timp necesar pentru obtinerea vizei, dupa primirea unui acord de principiu. In ce masura contractul de munca va fi respectat intocmai, dupa ajungerea la destinatie a candidatului, nimeni nu garanteaza.
Locuri de munca la cheie
Singurele contracte serioase sunt cele realizate oficial prin intermediul Ministerului Muncii, in Germania si Israel, dar numarul lor este foarte mic si selectia se face foarte rar. In ultima vreme au inceput sa apara insa si firme care ofera servicii specializate pentru plecarea definitiva/temporara in strainatate si rezolvarea tuturor problemelor legate de gasirea unui loc de munca si integrarea sociala in tara respectiva.
Una dintre aceste firme este Business Inteligence Agency (BIA), care reprezinta oficial o cunoscuta firma de avocati din Canada, Rosenblatt Associates, specializata in emigrari. Consultanta acordata de specialistii acestor firme ii scuteste de multe necazuri pe cei interesati sa-si faca o cariera in nordul continentului american.
Care sunt motivele pentru care se acorda consultanta romanilor dornici sa plece in Canada?
1. Este destinatia spre care si-au indreptat atentia tot mai multi romani in ultimii ani.
2. Guvernul acestui stat a anuntat recent ca este dispus sa primeasca 200.000 pana la 225.000 emigranti pe tot parcursul acestui an si ca exista perspectiva ca numarul celor ce vor putea ramane oficial va creste in viitor la 300.000 in fiecare an.
„Canada este una dintre cele mai bune tari din lume in care se poate trai” – se spune in ultimii sase ani in fiecare comunicat oficial dat de Natiunile Unite. In urmatorii ani se asteapta o dezvoltare mai mare decat a oricarui alt stat industrializat din lume (chiar si fata de SUA). In februarie 2000, somajul a cunoscut cea mai mica rata, (6,8%) din ultimul sfert de secol, in timp ce venitul mediu
anual a ajuns la 37.465 USD si se considera ca va continua sa creasca in urmatorul interval de timp. Intr-un raport recent al Departamentului pentru dezvoltarea resurselor umane din Canada se precizeaza ca in viitorul apropiat va creste semnificativ numarul locurilor vancante din industrie. In constructii, spre exemplu, in ultimele sase luni de zile, totalul locurilor disponibile a fost de 61.000. Solicitari mari au existat si in domeniul comercial, al aprovizionarii si serviciilor alimentare. Cele mai multe locuri de munca s-au gasit in provinciile Alberta si British Columbia. In ultimele 12 luni, in Alberta s-au inregistrat 41.000 locuri de munca, multe dintre ele fiind in sectorul comercial. In luna februarie, in British Columbia a existat un numar semnificativ de posturi vacante in constructii, informatica, cultura si agrement.
Canada ofera, in acest moment, nenumarate oportunitati de lucru pentru specialistii in informatica (IT). Programul special lansat de guvern permite celor cu pregatire in domeniu obtinerea cu rapiditate a vizei de lucru. La fel de cautate sunt si persoanele care vor sa aiba grija de copii, batrani, bolnavi sau de menaj casnic. Dupa doi ani de lucru in cadrul acestui program, persoanele respective pot solicita dreptul de rezidenta permanenta in Canada.
Utilizarea serviciilor unei firme specializate pentru obtinerea vizei si ulterior a consultantei pentru orientarea pe piata muncii implica o serie intreaga de costuri. Un calcul final arata insa ca se castiga mai mult apeland la profesionisti decat daca se alege variaNta incercarilor repetate pe cont propriu.
Obtinerea vizei pentru emigrare sau plecare temporara in Canada implica efectuarea mai multor pasi.
I. Solicitantul completeaza un formular la firma BIA, dupa care i se face o evaluare a nivelului cunostintelor de limba engleza/ franceza. Aceste date, impreuna cu CV-ul candidatului se expediaza in Canada la firma de avocati Rosenblatt. Serviciul acesta este gratuit. In decurs de maximum cinci zile candidatii primesc raspunsul din care reies sansele pe care le au pentru a primi viza canadiana.
II. In functie de evaluarea facuta se recomanda, acolo unde este cazul, modalitatile de imbunatatire a punctelor slabe.
III. Daca sunt sanse de acceptare, candidatul va incepe pregatirea pentru sustinerea interviului la ambasada. In acest scop el va
primi:
l un video CD-ROM cu informatii intoductive despre Canada;
l un manual cu prezentarea modului in care trebuie sa-si ia „startul” in noul drum pe care va porni; in cuprinsul lui se gasesc toate informatiile privitoare la procesul de emigrare, legi, regulamente, politici si proceduri.
l un video CD-ROM si un manual privitor la pregatirea pentru interviu; cu ajutorul acestora se pot afla intrebarile care vor fi puse candidatului si strategiile pentru a face cea mai buna impresie la interviu;
l un manual referitor la integrarea si posibilitatea de a se stabili in Canada; in acest ghid se gasesc informatii despre scoli, servicii pentru ingrijirea copiilor, organizatii religioase, taxe, contacte guvernamentale la nivel federal si provincial, banci etc.
l un ghid al profesiilor si modul in care se poate gasi de lucru in Canada; cuprinde instructiuni pentru gasirea oportunitatilor de angajare, recomandari pentru scrierea unui CV si a unei scrisori de intentie convingatoare sau pentru a face cea mai buna impresie la interviuri, date de contact ale asociatiilor profesionale si firmelor de recrutare precum si strategii pentru continuarea studiilor si a pregatirii profesionale.
O instruire serioasa ofera candidatului posibilitatea de a obtine punctajul necesar pentru acordarea vizei de plecare. In general, este extrem de greu de obtinut acordul pentru un nou interviu dupa ce persoana respectiva a fost initial respinsa.
IV. Continuarea consultantei in Canada pentru insertia sociala si profesionala.
De acelasi sprijin beneficiaza si persoanele care vor sa plece pentru a lucra un anumit interval de timp sau pentru a perfecta contracte de afaceri in Canada.
In functie de specificul fiecarui caz, taxa poate varia de la cateva sute de dolari la cateva mii.
Durata minima pentru obtinerea vizei, de la data efectuarii primului pas, este de sase luni. Informatii suplimentare se pot obtine la tel.: 231.07.20; 231.07.28; fax: 231.07.19.tr
r
Pregatiri profesionale evaluate cu punctaj maxim (17-18 puncte) r
r
analist financiar si in investitii; antropolog; arheolog; arhitect (peisagist); arhivar; artist literar; astronom; bibliotecar; biolog; chimist; consilier familial si marital; consilier scolar si de orientare in cariera; dietetician si nutritionist; economist si analist in domeniul cercetarii economice; economist-consultant/cercetator in domeniul studiilor de marketing; farmacist; farmacist industrie; fizician; fizioterapeut; geolog, geochimist, geofizician; inginer aerospatial; inginer agricol; inginer biomedical; inginer cadastru; inginer chimist; inginer electronist; inginer fizician; inginer in profil alimentar; inginer geolog; inginer industrie si manufactura; inginer metalurgie si materiale; inginer mine; inginer naval si marina; inginer petrolist; inginer programator hardware; inginer programator software; inginer textil; istoric; lingvist; lucrator social; matematician; metalurgist; meteorolog; psiholog; proiectant; specialist forestier; specialist terapeut; specialist in stiinte politice; statistician; translator; veterinar. r
r
Pregatiri profesionale evaluate cu punctaj minim (1-2 puncte)r
r
artist plastic in animatie; blanar; cizmar; confectioner incaltaminte; constructor de barci; croitor sau confectioner imbracaminte; fotograf; frizer; grafician; gestionar de magazin; instructor auto; instructor masini de cusut; lucrator servicii sociale; operator intretinere echipamente; organizator de conferinte si evenimente; scriitor; servicii de reparatii si intretinere; stilist in coafura; potcovar; tehnician dentar; vanzator bunuri de larg consum.r
r
Domenii si locuri de munca in cresterer
Servicii pentru afaceri: consultanti in resurse umane, specialisti de personal si recrutare; contabili; avocati, functionari in domeniul juridic; publicitate, relatii publice si consultanti in marketing; consultati in informatica; ingineri consultanti; arhitecti si decoratori interioare; agenti de paza si investigatori; consultanti in domeniul pregatirii profesionale.r
Informatica: programatori si designeri software; analisti de sistem; ingineri electronisti; administratori de retea; administratori baza de date si analisti; specialisti suport tehnic; traineri software; personal tehnic pentru vanzari; tehnicieni electronisti; specialisti Internet; specialisti securitate retea.r
Constructii: sudori; betonisti; fierar-betonisti; dulgheri; tamplari; instalatori; parchetari; electricieni; ingrijitori spatii verzi.r
Educatie: profesori pentru nivel de pregatire elementar si secundar; profesori universitari; instructori pentru colegii si scoli vocationale.r
Film si video: animatori computer; operatori film si camere video; asistenti tehnici video; tehnicieni pentru lumini; tehnicieni arta grafica.r
Finante, asigurari, investitii imobiliare si leasing: specialisti in IT; analisti financiari si in investitii imobiliare; agenti de securitate si brokeri burse de valori; reprezentanti vanzari pentru fonduri mutuale; agenti imobiliari.r
Sanatate: fizicieni; asistente medicale; moase; maseuri; psihoterapeuti; radiologi; farmacisti; asistenti dentari; reprezentati de vanzari; cercetatori.r
Logistica: manageri; consultanti IT, analisti de sistem; analisti in afaceri; reprezentanti de vanzari; soferi pentru autocamioane.r
Manufactura: manageri; ingineri mecanici, tehnicieni electronisti, reprezentanti vanzari, electricieni, muncitori, matriteri.r
Servicii personale: instructori fitness; educatori pentru prescolari; ajutor menaj; esteticieni; stilisti coafura si frizer; consilier in domeniul angajarii; directori servicii funerare.r
Comert: vanzatori; reprezentanti in vanzari; manageri de publicitate si marketing.r
Telecomunicatii: instalatori; ingineri in telecomunicatii; specialisti in vanzari si marketing.r
Turism: manageri pentru food service; bucatari-sefi, bucatari; tour operatori; coordonatori pentru evenimente speciale; operatori centrale; specialisti in vanzari si marketing.