După analizarea datelor din 2023, furnizate de Fondul Monetar Internațional, iată cum arată topul primelor 10 cele mai bogate țări din lume, conform Nwosukingsley. Interesantă este poziția în acest top a Irlandei, în creștere datorită politicilor favorabile privind impozitul pe profit, anticipându-se că va ajunge pe primul loc până în anul 2027.

1. Qatar

Cu o populație de puțin peste 2,8 milioane de oameni, Qatar este cunoscut pentru rezervele sale vaste de petrol și gaze naturale. PIB-ul pe cap de locuitor al țării este de 69.143 dolari. Această mică națiune s-a clasat în mod constant drept cea mai bogată țară din lume.

2. Luxemburg

Cu peste 630.000 de locuitori, Luxemburgul este a doua cea mai bogată țară din lume. PIB-ul pe cap de locuitor este de 67.741 dolari. Economia Luxemburgului este puternic dependentă de sectorul financiar, iar politicile sale fiscale favorabile au făcut din ea o destinație populară pentru corporațiile multinaționale de peste tot din lume.

3. Singapore

În ciuda resurselor naturale limitate, Singapore este o țară bogată, datorită poziționării sale strategice ca centru global de servicii financiare, cu industrii vitale în producție, transport, inginerie, logistică, electronică, biotehnologie și producție chimică. Cu o populație de puțin peste 5,7 milioane de oameni, are un PIB pe cap de locuitor de 62.690 dolari. Singapore este cunoscută pentru economia sa puternică, rata scăzută a șomajului și standardul ridicat de trai.

4. Brunei

Brunei este a patra cea mai bogată țară din lume. PIB-ul pe cap de locuitor este de 55.263 dolari. Economia țării se bazează în mare măsură pe rezervele sale de petrol și gaze. Această bogăție nu s-a tradus și prin rate mai mici ale sărăciei. Rata sărăciei în Brunei este mai mare decât media țărilor din Asia de Sud-Est, iar decalajul dintre bogați și săraci continuă să fie semnificativ.

5. Irlanda

Cu cele 4,9 milioane de locuitori, Irlanda este țara europeană cunoscută pentru economia sa puternică și standardul de trai  foarte ridicat. PIB-ul pe cap de locuitor este de 54.850 dolari. Irlanda a devenit o destinație populară pentru corporațiile multinaționale datorită politicilor sale fiscale favorabile.

6. Norvegia

Și Norvegia este cunoscută pentru economia puternică și standardul de trai ridicat. PIB-ul pe cap de locuitor este de 53.168 dolari. Economia Norvegiei este dependentă de industria petrolului și gazelor.

7. Emiratele Arabe Unite

Este o țară în continuă dezvoltare, cu o economie în creștere rapidă. PIB-ul pe cap de locuitor al țării este de 43.054 dolari. Economia Emiratelor Arabe Unite este dependentă de industria petrolului și gazelor. Guvernul a făcut eforturi pentru a-și diversifica sursele de venit, în special în sectoarele tehnologiei și energiei regenerabile.

8. Kuweit

Cu o populație de peste 4,2 milioane de oameni, Kuweitul este cunoscut pentru vastele sale rezerve de petrol. PIB-ul pe cap de locuitor este de 41.566 dolari, economia sa fiind dependentă de industria petrolului și gazelor.

9. Elveția

PIB-ul pe cap de locuitor al țării este de 41.285 dolari. Elveția găzduiește multe corporații multinaționale și este cunoscută pentru sectorul său bancar.

10. Hong Kong

Este renumit pentru economia sa puternică și standardul de trai ridicat. PIB-ul pe cap de locuitor este de 40.758 dolari. Hong Kong este un centru financiar important și găzduiește multe corporații multinaționale.