Să păstrăm, totuși, proporțiile. Luați împreună, cei mai bogați o sută de unguri acumulează o avere de 7,75 miliarde de euro, adică mai puțin de jumătate din avuția magnatului de origine maghiară George Soros. O altă comparație: dacă toate cele aproape opt miliarde de euro ar fi încăput pe mâinile unei singure persoane, aceasta nu ar fi reușit să se claseze decât pe poziția 107 în topul celor mai bogați oameni din lume, la egalitate cu „miliardarul-minune“ al Europei Centrale și de Est, cehul Petr Kellner. De altfel, deși situația economică a țării s-a deteriorat abia din 2007 încoace, Ungaria nu a ieșit niciodată în evidență prin averi individuale fabuloase, amănunt lăudat de analiști, care considerau astfel că guvernele de la Budapesta reușiseră să găsească echilibrul între socialism și capitalismul sălbatic. Un detaliu interesant în acest sens: în 2002, primul an în care a fost întocmit clasamentul celor mai bogați o sută de maghiari, Sándor Csányi, „campionul“ de anul acesta, ocupa locul nouă, deși avea o avere de circa 45 milioane de euro, de aproape zece ori mai mică decât astăzi.

Locul 1 (în urcare)

Csányi Sándor

Bancherul fermier
135 miliarde forinţi
Investiţii financiare, agricultură

Om de afaceri al cărui nume se leagă de două decenii de OTP, Csányi Sándor a transformat banca într-un actor regional modern. Anul 2012 a cunoscut o creştere de 46% a veniturilor instituției, profitul depăşindu-l pe cel din anii crizei. Omul de afaceri alocă fonduri importante filialelor companiei Bonafarm, deţinând o cotă însemnată din agricultura ţării. De exemplu, podgoria se întinde pe un sfert din regiunea viticolă Villány, iar în fermele Bonafarm se găsesc 10% din efectivele totale de porcine din Ungaria.
Se pare că Csányi Sándor va reuşi ceea ce în ultimele decenii nu a reuşit nimeni – nici măcar Demján Sándor: să pună pe picioare fotbalul din Ungaria, în calitate de preşedinte al federaţiei. FIFA l-a ales şi în comisia de organizare a campionatului mondial în 2014.

Locul 2 (în urcare)

Bige László
Milioane de îngrășăminte
130 miliarde  forinţi
Industria chimică, industria alimentară

Bige Holding este una dintre puţinele firme care poate finanţa proiecte de miliarde din surse proprii. Fabricile din Pét şi Szolnok doboară record după record, la încasări şi profituri. Reţeta este, conform proprietarului firmei, investiţii în dezvoltare, creşterea pieţei şi achiziţii de tehnologie de vârf. Grupul preconizează o creştere a încasărilor cu 10 miliarde de forinţi anul viitor, şi cu 30 de miliarde în următorul an. Bige László este mândru de faptul că în cadrul grupului nu există finanţare încrucişată – fiecare firmă lucrează pe profit. Omul de afaceri are investiţii şi în România, în industria alimentară: recent a fost finalizat un proiect de 10 milioane de forinţi, o fabrică de pâine şi o moară. Bige are şi o livadă pe care o lucrează în timpul liber. A fost ales „Omul anului“ în localitatea sa, a finanţat cu sute de milioane de forinţi organizaţiile de caritate şi a împărţit 60 de mii de porţii de mâncare nevoiaşilor. Bige se gândeşte deja la viitor: fiul lui, Zoltán, a preluat o parte din management.

Locul 3 (în urcare)

Gattyán György
Milioane din siteuri pentru adulți
118 miliarde  forinţi
IT, investiţii

Grupul Docler se extinde într-un ritm uimitor. Afacerea a început într-un garaj, iar acum a ajuns la o valoare greu de estimat. Cert este că deţine cea mai vizitată pagină pentru adulţi din lume (10 milioane de useri pe zi), iar siteul esoteric oranum.com este lider mondial în domeniu. Grupul lui Gattyán György, Docler Holding, are o valoare estimată de 400 – 500 milioane de dolari. Cifra reală va fi cunoscută odată cu listarea la bursă, în câţiva ani. Firma lui György, cu sediul la Budapesta, a cumpărat deja o serie de firme din Ungaria şi din străinătate, alocând miliarde de forinţi pentru aceste achiziţii. Aceste companii nu au influenţat semnificativ venitul sau profitul grupului. Cel mai important portal de videochat are 30-35 de milioane de vizitatori,  un succes uriaş, pe care mulţi încearcă să-l copieze, fără succes. Gattyán György urma să deschidă în 2013 magazinul multibrand Il Bacio Di Stile, pe o suprafaţă de 4000 de metri pătraţi, pe patru etaje. Anul trecut, el a cumpărat hotelul Normafa.

Locul 4 (în scădere)

Várszegi Gábor
Proprietarul celei mai scumpe vile
110 miliarde  forinţi
IT, investiţii

Despre omul de afaceri, nu se mai ştiu prea multe. Şi-a mutat companiile în Luxemburg, iar Fotex, cea mai importantă dintre ele, a părăsit bursa de la Budapesta, fiind listată în Marele Ducat. În februarie 2012 preţul de pornire pentru Fotex era 1,06 euro (300 forinţi) pentru o acţiune (în 2010 era 1000 de forinţi). Várszegi petrece foarte puţin timp la Budapesta, deşi deţine cel mai scump imobil din capitală, fosta vilă a Arhiducelui Joseph August de Austria. Conform datelor din 2012, clădirile comerciale, birourile şi locuinţele din Ungaria şi din străinătate deţinute de Fotex au o valoare contabilă de 145 milioane de euro, şi o valoare comercială estimată la 319 milioane de euro. Fotex îsi face achiziţiile mai ales în Olanda. În Ungaria, grupul a vândut firmele de contabilitate şi de îmbrăcăminte.

Locul 5 (în scădere)

Demján Sándor
Dezvoltatorul cu noroc
90 miliarde  forinţi
Imobiliare, servicii financiare, investiţii

Notorietatea şi aprecierile de care se bucură Demján au depăşit graniţele Ungariei, fapt demonstrat şi de premiul pe care i l-a acordat Camera de Comerţ din Katowice, Polonia. Deloc întâmplător: firma omului de afaceri, Trigranit, a investit aproape 1 miliard de euro în Polonia în ultimul deceniu.
Criza a ţinut pe loc investiţiile din Ungaria, Slovacia, Bulgaria şi România. În Rusia, au fost aproape abandonate. În schimb, Trigranit a ajuns în China, în oraşul Putien din provincia Fucsien, unde firma construieşte clădiri de 300 de mil. dolari pe 20 de hectare.
În continuare se menţine situaţia de criză pe piaţa de jocuri de noroc din Rusia: unde, în urmă cu mulţi ani, Demján a investit 200 milioane de euro în primul joc de loto, însă rezultate au fost slabe. Gránit Bank a avut un an bun. A crescut semnificativ numărul de clienţi, administrând cu succes fondurile acestora. Demján Sándor s-a născut în România.

Locul 6 (în urcare)

Veres Tibor
Afacerist de top
83,5 miliarde  forinţi
Imobiliare, investiţii, comerţ

Imperiul Wallis pare să fie stabil. Dezvoltările imobiliare importante se leagă de Wing Zrt, iar gestionarea afacerilor de Market Zrt. Din cauza declinului imobiliarelor şi a lipsei investitorilor privaţi, marile tranzacţii se leagă, în mare, de investiţiile de stat. Firma de construcţii deţinută de Wing în proporţie de 51% a acumulat anul trecut un profit de 50 de mil. forinţi. Această afacere vizează şi alte pieţe, precum cea din Rusia. Compania sa se află în topul afacerilor din Ungaria. Firma Graboplast, cunoscută iniţial doar pentru producerea de piele sintetică, a cucerit Europa de Vest și Statele Unite cu pardoseli sterile pentru spitale şi cu pavaje moderne pentru terenurile de sport. Portofoliul companiei a ajuns să cuprindă şi producerea energiei alternative. Firma de comercializare a autoturismelor, dealer Mazda, Ssyanyong şi Isuzu, a înregistrat rezultate mai modeste în 2012.

Locul 7 (în urcare)

Széles Gábor
Mogulul de la Harvard
83 miliarde  forinţi
Industria electronică, Media

Pe lângă succesul obişnuit al fabricii de electronice Videoton, 2012 a fost anul pasiunilor pentru Széles Gábor. A cumpărat un fost castel, Zalacsány, care funcţionează acum ca hotel de patru stele. În primăvară, a postat în social media un anunţ despre un plan secret la care lucrează, care ar aduce un boom economic în Ungaria. Niciun detaliu concret, însă unele surse spun că ar fi vorba despre un dispozitiv revoluţionar de producere a energiei. Cunoscut pentru fabricarea autobuzelor, Szeles se concentrează acum asupra imperiului media. EchoTV, prima televiziune economică din Ungaria a fost înfiinţată în 2005. A urmat Vitál TV, şi cumpărarea ziarului Magyar Hírlap.

Locul 8 (urcare)

Leisztinger Tamás
Aventurierul fotbalist
77 miliarde  forinţi
Agricultură, turism, investiţii financiare

De mai mulţi ani, Leisztin­ger Tamás conduce un adevărat imperiu de firme în agricultură. S-a pregătit pentru a deveni fizician, dar după anii de facultate a cumpărat firme precum Eravis sau Hunguest, care deţinea staţiunile de odihnă ale sindicatelor. Hunguest Hotels are în proprietate 15 hoteluri în Ungaria şi câte unul în Muntenegru şi Austria. Companiile sale agricole au cultivat anul trecut 30 de mii de hectare, cu un profit de 2 miliarde de forinţi. Omul de afaceri deţine, în regiunea Somogy, cel mai mare domeniu de vânătoare din Ungaria. O altă pasiunea a omului de afaceri este fotbalul. În urmă cu doi ani, a cumpărat pachetul majoritar de acţiuni la Diósgyör.

Locul 9 (în urcare)

Rákosi Tamás
În lumina reflectoarelor
75 miliarde  forinţi
Media, investiţii

Vânzarea acţiunilor deținute la televiziunea RTL Klubb, lider de piaţă în Ungaria, ar fi fost îndeajuns pentru ca omul de afaceri să ajungă în top 100. Însă adevărata valoare a pachetului său de acţiuni la postul TV nu a fost dezvăluită. Ar fi fost vorba de 40 mild. forinţi. Imperiul său media include şi o firmă de panouri city light, şi una de optimizare a acestora. Din altă gamă fac parte afacerile lui Rakosi în industria stomatologică şi în cea a serviciilor medicale. Tot de numele lui Rákosi se leagă şi fabricarea prezervativului RaKo, cel mai comercializat pe piaţa din Ungaria.

Locul 10 (în urcare)

Wáberer György
Cărăuşul european
72 miliarde  forinţi
Transporturi, servicii financiare

Anul trecut, compania Waberer’s a achiziţionat două firme, întărindu-şi poziţia de lider pe piaţă. Waberer’s International Zrt. este, în acelaşi timp, una dintre cele mai importante firme de transport rutier din Europa, cele 3.000 de camioane primind comenzi în special din afara Ungariei. Optzeci la sută din venituri provin din Uniunea Europeană.