Aceste locuri sunt, adesea, unele dintre cele mai frumoase și, în mod paradoxal, unele dintre destinațiile turistice cele mai cunoscute. O parte dintre locațiile periculoase menționate în acest clasament pot fi mortale, așa că, dacă aveți de gând să ajungeți aici, ar trebui să luați toate măsurile de precauție, recomandă TheBoutiqueAdventure.

Iată care sunt acestea:

1. Valea Morții, SUA

Valea Morții se află la cea mai joasă altitudine din America de Nord și este celebră nu doar pentru aspectul său spectaculos, ci și pentru temperaturile record care se înregistrează aici. În această depresiune aridă, temperatura fierbinte de +56, 7 °C este o normalitate, dar este cea mai ridicată temperatură de pe continentul american și a doua cea mai ridicată temperatură înregistrata vreodată pe planetă. Oamenii de știință au sesizat aici așa numitul fenomen al „pietrelor călătoare”, rocile mișcându-se sub influența vântului.

2. Parcul Național al Vulcanilor din Hawaii (Hawaii)

Parcul Național al Vulcanlilor din Hawaii este, de fapt, sit al Patrimoniului Mondial și găzduiește Muntele Kilauea, care nu a încetat să erupă din 1983. Cei care fac tururi aici știu care este cel mai mare pericol pentru ei: apa de mare se opărește adesea de la revărsarea constantă de rocă topită în valurile sale. Alte pericole, cum ar fi pietrele călătoare și fumul sulfuros, au cauzat victime și numeroase decese de-a lungul anilor.

3. Valea Morții, Kamchatka (Rusia)

Peninsula Kamchatka din Rusia este celebră nu doar pentru Valea Gheizerelor, ci și pentru ”Valea Morții”. Situată la baza Vulcanului Kikhpinych, ”Valea Morții” își merită pe deplin renumele. Gazele toxice emanate de vulcan, dar și lipsa de oxigen și concentrația ridicată de substanțe otrăvitoare din Valea Morții au cauzat extincția a nenumărate animale și plante.

4. Vulcanul Erta Ale (Poarta către iad), depresiunea Afar

Depresiunea Afar (Triunghiul Afar), situată în vecinătatea Cornului Africii, găzduiește unul dintre cei mai mari și mai periculoși vulcani activi ai lumii: Erta Ale. Mai mult, în Dallol, o parte a depresiunii, au fost sesizate cele mai ridicate temperaturi înregistrate vreodată pe planetă: plus 64,4 grade Celsius, la umbră. Cu cele două lacuri de lavă activă din craterul său, Erta Ale este cunoscut de localnici și ca „Poarta către iad” și este cel mai activ vulcan din Etiopia. În 2005, o erupție a vulcanului a forțat mii de oameni din zonă sa fugă din calea lavei fierbinți.

5. Porțile Iadului (Turkmenistan)

„Porțile Iadului” sună ca un loc terifiant, dar originile sale geologice sunt destul de inofensive. De fapt, este un câmp de gaze naturale, din interiorul unei peșteri subterane pe care geologii l-au incendiat în 1971 pentru a împiedica scurgerea metanului în atmosferă. Rezultatul a fost craterul de gaz Darvaza, din Turkmenistan, cu puncte fierbinți de flăcări portocalii și noroi fierbinte care se răspândesc la mare adâncime. Este situat în mijlocul deșertului Karakum, lângă satul Derweze și oferă o priveliște fascinantă în peisajul deșertic, mai ales pe timp de noapte.

6. Deșertul Danakil (Etiopia)

Cu temperaturi care depășesc de obicei 60 °C, deșertul Danakil din nord-estul Etiopiei este la fel de neprimitor ca și altele, mult mai cunoscute. Trei plăci tectonice diverg încet în această depresiune geologică, astfel încât vulcanii și gheizerele emană vapori toxici. Chiar și o scurtă vizită ar avea un impact uriaș asupra sănătății din cauza riscului otrăvirii cu vapori concentrați. Există întotdeauna posibilitatea unor erupții, zona fiind activă din punct de vedere vulcanic.

7. Insula Șerpilor, Brazilia

Acest mic paradis exotic cu climă temperată poate fi extrem de primejdios. Insula Ilha da Queimada Grande, situată pe coasta Braziliei și având o suprafață de 430.000 de metri pătrați, este considerată una dintre cele mai periculoase insule din lume. Insula găzduiește cea mai numeroasă populație de șerpi din lume, unii cercetători estimând că există un șarpe pe fiecare metru pătrat al insulei. De aceea, este știută drept ”Insula Șerpilor”. Aici trăiește vipera vârf de lance aurie (Bothrops insularis), o specie mortală, al cărei venin poate ucide un om în mai puțin de o oră, dacă nu i se acordă ajutor medical în acest interval.

8. Drumul Morții (Bolivia)

Numele său real este North Yungas Road și leagă La Paz de Coroico, în Bolivia. Să conduci în orice direcție pe acest drum de aproximativ 70 de km poate echivala cu o sinucidere. Ceața deasă, stâncile care se prăbușesc pe marginea drumului, alunecările de teren și cascadele fac condusul aici de-a dreptul terifiant. Până în 1995, cel puțin 300 de șoferi au murit, anual, pe acest drum. Mulți dintre cei care au murit se aflau în camioane și în autobuze care încercau să facă viraje.

9. Lacul Natron (Tanzania)

Acest lac inospitalier din nordul Tanzaniei seamănă mai mult cu un lac de foc, cu temperaturi care variază de la 120 °F la 140 °F. Dacă asta nu e suficient pentru a vă face o imagine clară, atunci e bine să știți că apele au niveluri ridicate de Natron – decahidrat de carbonat de sodiu acid, care este coroziv pentru carnea și ochii oamenilor. Nivelul pH-ului lacului poate ajunge la mai mult de 12, în funcție de precipitații sau de lipsa acestora. În ciuda acestui fapt, cianobacteriile cu nuanțe roșii numesc lacul ”casa” lor, transformând apa în nuanțe frumoase de roz și portocaliu. Lacul este și locul de reproducere a peste 2,5 milioane de păsări Flamingo

10. Oymyakon (Rusia)

În inima Siberiei se află micul sat Oymyakon. Deși este locuit permanent, doar aproximativ 500 de oameni îndrăznesc să trăiască zi de zi aici, deoarece este unul dintre cele mai friguroase locuri de pe Pământ. Cea mai scăzută temperatură înregistrată vreodată a fost de -68,2 °C. Nicio recoltă nu poate crește, așa că lipsa alimentelor este o problemă și, de cele mai multe ori, nu este sigur să stai afară din cauza riscului ridicat de hipotermie și deces.