Criza prin care trece Zona euro ”este o experienţă nouă, pe care o putem compara cu cea din anii ’30 ai secolului trecut. Toate alternativele sunt neplăcute. Dar cea mai bună alternativă pentru Europa este, mai ales pentru Germania, salvarea euro”, scrie Blair.

”Abandonarea euro acum ar fi catastrofală şi mai ales economică, nu doar politică”, avertizează el.

Blair recunoaşte că li se cere mult germanilor: ”să finanţeze mecanismele de salvare, să accepte o inflaţie mai puternică şi să reprezinte garantul pentru datoriile ţărilor care n-au realizat reformele necesare”.

În opinia lui Blair, Germania nu are de ales decât să accepte ”o formă de mutualizare a datoriei”, în timp ce ţările aflate în criză vor trebui să accepte reformele şi să le aplice potrivit unui calendar precis şi realist.

Opinia publică germană este larg ostilă măsurilor luate în încercarea de redresare a ţărilor în dificultate din Zona euro, mai ales a celor din sud: Grecia, Portugalia, Spania.

Potrivit unui sondaj publicat de ediţia duminicală a Bild, 51 % dintre germani , faţă de 29 %, cred că prima putere economică europeană ar fi într-o situaţie mai bună fără euro şi 71 % dintre germani cer ca Grecia să iasă din Zona euro dacă nu-şi respectă promisiunile de austeritate.