‘Prin proiectul Black Sea Oil, în 2019-2020 ar trebui să avem pe ţărm, în shore, gazele, şi cel de-al doilea, al lui Exxon -Petrom să fie finalizat undeva în 2021-2022. Vorbim de o cantitate foarte mare de gaze care va intra în sistem naţional de distribuţie. Atunci România poate să devină ceea ce eu îmi doresc, un hub, un jucător pe piaţa de gaze’, a spus Toma Petcu.

Citeşte şi Ziua în care vom arde primele gaze naturale din Marea Neagră

El a precizat că a cerut conducerii Romgaz să construiască depozite pe traseul gazoductului BRUA (Bulgaria – România – Ungaria – Austria) pentru a cumpăra gaze vara, când preţurile sunt mici şi să le folosească sau să le vândă iarna.

‘Am cerut în paralel celor de la Romgaz să îşi creeze depozite pe traseul conductei BRUA, cel pe care l-am aprobat de curând, l-am găsit şi pe acela blocat. Gazoductul are un traseu. El va fi interconectat şi cu gazele care vor veni din Marea Neagră. Pe mine mă interesează ca Romgaz să creeze depozite suplimentare pe acest traseu, pentru ca aceste gaze ce vin din Marea Neagră, Romgaz, pe timp de vară, când preţurile sunt bune, să poată să le cumpere la preţuri mici şi să le folosim la valorificare sau la vânzare pe timp de iarnă. Pe de altă parte, România poate să devină un exportator, pentru că România va exporta. La Dacia produce Renault, dar exportă România. Acelaşi lucru se va întâmpla şi în cazul Exxon. Fiind resursă naturală, va fi supusă regulilor ANRM şi va fi taxată. Redevenţele, aşa cum vor ieşi şi cum se discută în comisia de la Ministerul Economiei, vor fi unele corecte’, a subliniat ministrul Energiei.

Directorul Romgaz, Virgil Metea, declara, în martie, într-un interviu acordat AGERPRES, că Romgaz susţine că tot ceea ce înseamnă depozite şi înmagazinare trebuie amplificat, dar totul depinde de piaţă.

‘Depozitele costă destul de mult, depinde din ce fază le poţi lua. De exemplu, poţi să dezvolţi un depozit vechi, să îi creşti capacitatea de înmagazinare, ceea ce nu presupune la fel de multe costuri ca un depozit nou unde, cel puţin teoretic, ar trebui să îţi creezi toată infrastructura, inclusiv sondele. Pe un depozit vechi ele există, sondele de extracţie, de injecţie, există, şi infrastructura luată în ansamblu este mai uşor de construit faţă de ce înseamnă un depozit nou. Dar bineînţeles, dacă piaţa o va cere şi, să spunem, în strategia noastră, a ţării, ajungem la concluzia că trebuie să dezvoltăm zonele astea. Romgaz, ca idee, susţine faptul că depozitele şi tot ceea ce înseamnă activitate de înmagazinare trebuie amplificate şi susţinute, doar că aici intervine piaţa. Piaţa la ora asta ne spune că avem suficient. Dar, anticipând o serie de lucruri, din punct de vedere al securităţii şi din punct de vedere al poziţionării regionale, cred ca sunt nişte decizii strategice care exced puţin partea asta de piaţă’, explica Metea, întrebat dacă vor fi construite depozite noi. AGERPRES